Blogg

En annorlunda leverans

22, Mar 2017

Annexets dramatiska entré på fredagen den trettonde

Punkterade däck, blötsnöoväder och vulkansand är inte de vanligaste inslagen när det är dags att leverera våra Enkelrum. Men allt detta fick Eva och Bertil, sedan i december ägare av ett E15, erfara under en dramatisk leverans på självaste fredag den trettonde. Här följer parets egna berättelse om kvällen då deras E15, som de numera kallar annexet, anlände till trädgården i Saltsjö-Duvnäs.

I november sattes markarbetena igång för den kommande byggnaden på 15 kvm. Husleveransen genomfördes med bredlastfordon som startat i Malmö via Göteborg där pålastning av ”Enkelrummet” skedde. Där tillkopplades dessutom ett släp lastat med en 6 tons grävskopa, och därefter mot Stockholm. Dessvärre fick släpekipaget däcksexplosion och till råga på allt på inre bakhjulet och måste omgående repareras, detta på fredagen den trettonde.

Som vi väl minns, behagade väderleken mot aftonen övergå i underkylt regn och blötsnö. Den stackars malmöpågen var ganska slut när han sent omsider kom på kvällen. Efter diskussion ville han stå på vägen utanför tomten och med kranen svänga över den tunga pjäsen och sätta den på de avvägda lecablocken. När boden var surrad och lyftet påbörjats var friktionen närmast noll, då förmådde inte ens laststöden hindra att allt, inklusive bil, stöden och byggnaden, vid svängning började röra sig mot diket. Nu var goda råd dyra och förrådet svängdes snabbt tillbaka och vi fick ta hela vägbredden i anspråk. Klockan var då ca 21:00 och ringa trafik så dags. De som kom tog rutten runt kvarteret. Med Evas hjälp ordnades vulkansand från förrådet, den är mycket dyr men också mycket effektiv. Nåväl, ny start med sidodrift i åtanke, kom så sakta byggnaden över buskaget och sedan med centimeterpassning i blåst m.m och 12 m utskjut med kran, försiktigt nedsänkt till rätt nivå. Det lyckades, hurra! Sedan återstod ”avetableringen” som tog sin modiga tid. Själv uppskattade jag min rollator som verkligen var mitt stöd på denna veritabla isbana med svallis i backarna.

Hurusom, nu står vår Friggebod på plats. Den benämns numer av oss som ”annexet”.

Varför har vi då investerat i denna bod?

Det började med att vi har ett antal medelhavsväxter som inte tål frost men är perenna. En möjlighet kunde vara ett växthus – nej. En mer permanent bod för flera behov – ja, plockepinn att själva bygga – nej. Alltså en färdigbyggd och inredd samt isolerad byggnad, blev lösningen. Tilläggas bör att vi nu söker en liten värmefläkt med timerinstallation för cirka 8 grader så att växterna som kommer att finnas därinne under vintern skall kunna överleva och boden få ett bättre inneklimat vintertid.

Till saken, som något komplicerar, hör att denna vår stadsdel av Nacka har förklarats som ”kulturminnesvärd” på grund av sina tidstypiska och stora villor med tomter som avses skyddas. I samtal med stadsbyggnadskontoret har man nekat bygglov till Attefallshus på ca 28 kvm. Men tipset till mig var att 15 kvm Friggebod var lovbefriat och därmed kunde man bygga med beaktande av fastighetsgränser och liknande. Detta är orsaken till att begreppet Friggebod lever vidare, dels som uthus, dels som ”We shall overcome…” med Birgit Friggebo som försångare en gång i tiden. Och det gjorde både den och vi själva särskilt med den klass 2 varning för den aktuella kvällen vid leveransen.

En ljusnande framtid för annexet

Vårt annex passar redan in i fastighetens växt- och busk-miljö sommartid, m a o den valda placeringen verkar bli den rätta. Nu börjar planeringen för utedelen i anslutning till framsidan. Ett däck skall tillskapas med ramper på vardera sidor så att rollator/rullstol skall kunna angöra. Än så länge är det blott verbala planer som diskuteras, men med ljusnande tider kommer vi säkert att kunna njuta av den nya skapelsen i sin ”rätta ” miljö. Vi tror att däcket med sitt söderläge kommer att bli en tillgång framgent, särskilt sommartid, med tanke på tillstånd, förväntad minskad rörlighet, balans och finmotoriska funktionshinder som drabbat mig efter en fallskada i Frankrike för några år sedan.

Förbipasserande grannar har redan beskådat objektet och säger sig vara intresserade av såväl utseende som planlösning m.m. När man blev varse om rådande byggrestriktioner verkar intresset öka. Vi kan ju bara tala gott om inköpet så här långt. Så länge vinter råder får anslutning av el m.m. anstå och vi umgås med tanken att låta någon expert göra en anpassad träskylt med den talande texten:

”We shall overcome”

– Eva & Bertil

15 kvm

Så här har du aldrig sett 15 kvm tidigare!

02, Mar 2017

Upplev äkta färgkänsla från Stockholm Design Week

”Inte nog med att det är mörkt 6 månader om året i Sverige utan vi klär oss i svart, sorgens färg, vädret är grått och stadsbilden är grå. Jag är inte emot en neutral inredning men lite mer färg skulle kunna hjälpa oss, det är vetenskapligt bevisat att färg gör oss lyckliga”

Sara Garanty, färgexpert, inredningsdesigner och curator för Colour Emotions

Utställningskonceptet Colour Emotions har fokus på färg och visades på innergården av Hallwylska museet vid Berzelii park i samband med Stockholm Design Week och möbelmässan 2017. Som stolt samarbetspartners till Colour Emotions var vi där med husmodellen E15 som en del av utställningen. Konstnären, färgexperten och inredningsdesignern Sara Garanty stylade huset på 15 kvm med färg, design och konst på årets tema ”Broken Illusions”.

Klicka dig vidare till vår bevakning av Colour Emotions 2017 och färgexpertens styling av E15.  

15 kvm inredning
 
 
 
Colour Emotions

Enkelrum på utställningen Colour Emotions under Stockholm Design Week

23, Jan 2017

Under andra veckan i februari kommer Stockholm flockas av besökare från hela världen som har kommit för att se det senaste trenderna inom skandinavisk design på Stockholm Design Week.   

StockholmdesignweekStockholmdesignweekStockholmdesignweek

Designveckan (Stockholm Design Week) är initierad av den världskända möbelmässan (Stockholm Furniture and Light Fair) och är en vecka fylld av designrelaterade events, möten, utställningar och vernissager som pågår runtom i staden samtidigt som möbelmässan.  

Utställningen Colour Emotions är ett färgsprakande event som presenteras för tredje året i rad under designveckan. Curator och medverkande konstnär för Colour Emotions är inredningsdesignern och färgexperten Sara Garanty som i år har bjudit in åtta kvinnliga designers från olika design- och konstdiscipliner att tolka årets tema Broken Illusions. Utställningen äger rum 10-19 februari på vackra Hallwylska Museet på Hamngatan mitt i Stockholm, där de färgsprakande installationerna kontrasteras i den historiska omgivningen. 

Enkelrum kommer som samarbetspartner för Colour Emotions att ställa ut E15 som stylas och inreds enligt utställningens tema. Portarna öppnar för allmänheten den 10 februari och visningen pågår fram till den 19 februari. Ett perfekt tillfälle för dig som vill se mer av Enkelrum samtidigt som du utforskar den fantastiska utställningen som dessutom är helt gratis!

colour emotions

Medverkande kreatörer tillsammans med Sara Garanty: Fanny Ollas (keramiker), Lisa Hilland (möbelformgivare), Maxjenny (modedesigner), Hanna Werning (formgivare), Katarina Hornsjö (konstnär), Malin Bobeck (textilkonstnär) samt Maria Skeppström & Charlotte Rheyneuclaudes (skådespelare och manusförfattare).

För mer information om årets utställning läs här. För dig som är nyfiken på designveckan och de andra eventen som sker runtom staden utöver Colour Emotions finns en katalog att ladda ner här.   

colour emotions

Snabbfakta

Vad? Colour Emotions – En färgsprakande utställning under Stockholm Design Week och möbelmässan. 

När? Utställningen pågår 10-19 februari. Öppettider tisdag-fredag 12-16, lördag-söndag 11-17. Fri entré. 

Var? Hallwylska museets innergård, Hamngatan 4, 111 47 Stockholm.

 

Ny medarbetare på Enkelrum!

04, Oct 2016

Therese2_resizeDenna vecka välkomnar vi vår nya medarbetare Therése! 

Therése kommer att arbeta med alltifrån marknadsaktiviteter till kundsupport och administration hos oss. Hon har tidigare studerat företagsekonomi i Kalmar, Bangkok och Christchurch, och tycker på fritiden om att resa och fotografera. 

Tveka inte att höra av dig till någon av oss på Enkelrum om du har frågor kring några av våra friggebodar eller attefallshus! 

 

attefallshus 25 kvm

Attefallshus 2 år efter regeln

18, Jul 2016

Attefallshusets historia började den 2:a Juli 2014 då riksdagen klubbade igenom beslutet. Huset uppkallades efter den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall. Det första attefallshuset från Enkelrum levererades kort därefter. Titta tillbaka tillsammans med oss och se när  TV 4 var med när ett  det första attefallshusen levereras!  

Vad händer idag med attefallshus 2 år efter regeln?

När lagen om attefallshus trädde i kraft ställde man sig frågan om detta småhus skulle bli lika vedertaget som friggeboden, men enligt oss har det verkligen blivit det! Under de här två åren har vi sett en ökad efterfrågan på attefallshus både som komplementbyggnad men även som komplementbostadshus, och vårt attefallshus E25 har blivit en av våra bästsäljande modeller. Idag står Enkelrums attefallshus runt om i hela Norden. Det populära huset används för såväl privatbruk som offentligt bruk. 

Reglerna för attefallshus har klarnat under åren för många men fortfarande finns en del frågetecken. Ni kan läsa mer om regler och vad man ska tänka på inför ett köp här. En viktig sak att tänka på är att vara ute i god tid då bygganmälan till kommunen kan ta tid.

Vi är spända på se attefallshuset fortsatta historia och vill passa på att önska er alla en trevlig sommar!

Själva har vi begränsad bemanning och sommartider fram till 2016-08-08, vi ser fram emot en spännande höst! 

 

Jobba med oss!

20, Jun 2016

Vi söker representant/ säljagent för Enkelrums produkter i Finland! 

Tjänsten innebär ett flexibelt arbete för någon som med fördel arbetar med liknande eller kompletterande produkter. Dina arbetsuppgifter består av att hjälpa kunder att realisera sina småhusdrömmar, samt att leda och stötta genom hela köpprocessen. Du arbetar som fristående agent mot provision. Jobbet är självständigt men med nära kontakt med huvudkontoret i Sverige. 

Vem trivs här?

Vi söker dig med bakgrund inom försäljning och tycker om att arbeta självständigt med kundkontakt. Du har med fördel erfarenhet av och intresse för husbygge, design och inredning. Tjänsten passar dig som drivs av entreprenörskap och vill lära dig mer om att bygga varumärken. 

Krav
– Svensk och Finsktalande
– Bosatt i Åbo eller Helsingfors

Vilka är Enkelrum?

Enkelrum arbetar med att leverera nyckelfärdiga friggebodar, attefallshus och större komplementhus för året runt bruk med en smart lösning för alla. Produkterna är unikt designade och av hög kvalité. Enkelrum är väldigt exponerade i press och media och marknadsförs och säljs i hela Norden. 

Kontakta gärna vår nuvarande representant i Finland, Heidi,  för att få veta mer!
+358 50 487 68 53 

Verkar detta intressant? Sök tjänsten genom att skicka CV och personligt brev till info@enkelrum.se, märk ansökan ”Säljagent Finland”. Vi går igenom ansökningar löpande och tjänsten tillsätts snarast. 

 

10 år med Enkelrum!

28, Apr 2016

Den 28 april 2006 levererades det första Enkelrummet i Sverige, en vit E10. Den lilla friggeboden har sedan dess fått hela 6 nya större vänner till sin Enkelrum familj: E15, S15, E20, E25, E25 loft och E30, som också numera säljs i hela Norden. Vilken fantastisk resa det varit! 

friggebod E10

Från 1 modell till 7

Enkelrums historia började med Industridesignern Claes Grönwall som visste hur lång tid det faktiskt tar att bygga en friggebod. Därför ritade han ”Enkelrum ”. En snygg och funktionell friggebod som kan brukas året runt for alla ändamål, och där yta och volym är maximalt utnyttjat. Ett hus som levereras helt färdigt. Bara att flytta in. 

Detta var 2005 och 2006 började de första husen i dåvarande friggebodsstorleken 10 kvm att levereras från eget snickeri i Göteborg och via designföretaget 436 Design AB. 2008 ändrades reglerna för att bygga bygglovsfri friggebod från 10 till 15 kvm och under våren 2008 levererades de första 15 kvm friggebodarna från Enkelrum. Samma år lanserades även en större modell, E20 på 20 kvm.

Under 2009 hade Enkelrum växt ur sina lokaler och verksamheten övergick till Hevra AB som sedan dess säljer och marknadsför Enkelrum. 2011 introducerades hus med sadeltak och 2013 började större hus upp till 30 kvm att levereras.

För snart 2 år sedan, den 2 juli 2014 kom lagen om attefallshus, vilken innebär att man får bygga ett så kallat attefallshus på upp till 25 kvm efter godkänd bygganmälan. Ur detta föddes modellen E25 attefallshus och även E25 loft, ett attefallshus med loft, som lanserades något år senare. 

Från 1 land till 4

Enkelrum lanserades i Sverige 2006 och i grannlandet Norge 2010. Ett år senare, 2011, lanserades även husen i Finland. Leveranserna har sträckt sig ända från Kiruna och nord Norge i norr och hela vägen ner till Helsingör i Danmark och Åbo i Finland.

Här kan du se en video från Enkelrums första leverans till Åbo i Finland! 

 

(läs mer…)

bygga attefallshus

Våra bästa experttips när du ska bygga attefallshus

19, Apr 2016

I Houzz artikel “Få dina drömmars Attefallshus: 3 experter ger sina bästa tips” har vi tillsammans med leverantörerna Kenjo och Sommarnöjen gett våra främsta råd och tips för hur du bör tänka när du planerar att bygga attefallshus. 

Sammanfattning av Enkelrums tips när du ska bygga attefallshus: 

1. Var ute i god tid.
Ett attefallshus är som vilket hus som helst fast mindre, därför bör du vara ute i god tid innan du ska börja bygga. Du ska hinna komma fram till vad du vill ha, lämna in bygganmälan och göra klart markarbete innan huset kommer.

2. Tänk igenom vad du verkligen behöver.
Många tänker 25 kvm med loft när de tänker attefallshus men i många fall behöver man inte mer än 20 kvm för syftet. Ofta räcker det med både enklare och mindre än man tror från början, man kanske inte behöver komplett kök och badrum utan bara en toalett. När det gäller inredning är det lätt att övermöblera när man ritar själv. Då kan vi visa på hur det blir i verkligheten, då det kan vara stor skillnad från skissblocket.

3. Tänk över attefallshusets placering på tomten.
Utnyttja placeringen av ditt attefallshus till att exempelvis fungera som insynsskydd eller bullerskydd. Det är inte fel att ställa huset med baksidan mot vägen eller mot grannens tomt. Förutom Attefallshuset får man även bygga 15 kvadratmeter friggebod, alltså totalt få 40 kvadratmeter extra utrymme. Viktigt att komma ihåg är att inte glömma förvaringsmöjligheter i dessa kvadratmeter. Du kan exempelvis utnyttja en del av attefallshuset eller friggeboden som ett separat förråd.  

Läs hela artikeln och alla smarta tips här!

 

 

attefallshus på attefallsdagen

Enkelrum på Attefallsdagen 16 April

07, Apr 2016

Lördagen den 16 April är Enkelrum med på Attefallsdagen på Nybygget, Arlandastad. En heldag helt tillägnad attefallshus. Dagen är till för dig som är intresserad av att veta mer om attefallshus, vad det är, vilka regler som gäller och annan nyttig information och inspiration. 

Du kommer under dagen få:

  • Se och känna på vårt attefallshus E25 och även vår friggebod E15.
  • Gratis rådgivning och tips av våra säljare på plats.
  • Personlig rådgivning från vår alldeles egna bygglovsexpert
  • Smarta tips för hur du inreder liten yta av inredaren, stylisten och designern Andrea Brodin.
  • Råd kring finansieringslösningar av Swedbank.
  • Se andra leverantörers attefallshus.
  • Tips för färgval, fasad och uteplats av Colorama.
  • Skattjakt med glass för barnen! (finns även möjlighet till barnpassning)
  • Massor av annan nyttig information om bland annat husbygge, badrum och VVS.  

.. och dessutom få ett litet smakprov på vår jubileumsmodell vi tagit fram för att fira att vi den 26 April i år fyller hela 10 år! Modellen kommer kunna beställas senare under våren.  

Var? Nybygget Arlanda. Nära Benstockens långtidsparkering, adress och vägbeskrivning hittar ni här

När? Lördagen den 16 April mellan 11-16. För er som inte hinner förbi på lördagen kommer Nybygget hålla öppet även samma tider under söndagen. 

Här hittar ni Nybyggets information och dagens schema i sin helhet. 

Välkomna!

 

Glad Påsk från Enkelrum!

24, Mar 2016

Vi önskar er alla en härlig påsk och ledighet och hoppas att den bjuder på mycket sol, god mat och vila.  

 

designat attefallshus 25 kvm