På plats i snickerierna

På plats i snickerierna

Snickeriet i Åkersberga har olika stationer för varje del av produktionskedjan. Snickaren, rörmokaren och elektrikern är där på heltid medan andra hantverkare, som mattsättaren, kommer med jämna mellanrum. De har också ett hyvleri där all panel till husen hyvlas, målas och behandlas enligt kundens önskemål.

Hjärtat av produktionen i Åkersberga är två tält i fuktsäker miljö där upp till tre hus kan färdigställas samtidigt både exteriört och interiört. Husen kräver att byggas i en miljö som står emot fukt och samtidigt imiterar ett utomhusklimat. Visst utgår varje hus från en ritning och oftast från någon av Enkelrums färdiga modeller. Men de byggs alla för hand av individer och får en egen identitet oavsett om det kommer från Teds snickeri i Åkersberga eller Cristians i Kållered i Göteborg.

Ted är ansvarig för snickeriet i Stockholm. Tidigare var byggandet en hobby och efter 20 år som datakonsult bytte han bana och hamnade på Enkelrum.

”Till en början var det designen som tilltalade mig, det fanns ingen i Sverige som hade något liknande. Dessutom tar Jörgen allt på största allvar och ser till att konceptet kring Enkelrummen hela tiden utvecklas. Vi är ett team, Jörgen tänker utveckling och jag tänker kvalité och kontinuerliga förbättringar”, berättar Ted.

produktion sverige

Jörgen och Ted insåg snabbt att de skulle kunna ha ett bra samarbete. först byggdes en prototyp-stuga från Claes ritningar och produkten växte enligt principen ”trial and error” där misstagen utvecklade konstruktionen. Husen byggdes i små tält eller under bar himmel och med tiden växte produktionen och med den Teds arbetsstyrka. Många av de som jobbar på produktionen har varit med från början och varit en del i utvecklingen av husen.

”Hantverket och den fysiska skapelsen är den största drivkraften. Att få vara med och bygga något gediget, konkret och med substans. Varje stuga är unik, det är faktiskt så i nästan alla fall. Vi har standardlösningar, men de flesta hus anpassas till ägarna på något sätt. Alla som jobbar på snickeriet tycker det är kul med en arbetsplats där man varje dag får ta del av nya utmaningar”, säger Ted engagerat.

Lokaltillverkat – ett slitet uttryck

”Rent generellt tycker många att det känns bra att husen byggs i Sverige med antydan på att man inte kan bygga hus i utlandet vilket inte stämmer”, menar Jörgen. ”Jag har respekt för att de bygger utmärkt utomlands. Många av hantverkarna i de svenska snickerierna tillhör alla möjliga nationaliteter. Den stora skillnaden är att vi genom alla år har kunnat kontrollera minsta detalj på djupet plus att vi har en god relation och tät kommunikation med våra hantverkare. Därför ser vi en stor fördel i att ha nära till våra snickerier.

”Det är ofta någon väljer en helt egen kulör på fasaden, ändrar något fönster eller lägger till eller tar bort en innervägg från de husen vi visar kunden från början. Det är ju alltid en ny tomt och nya människor som ska trivas i huset. Många vill ha en bastu och det går att integrera i alla modeller”, säger Fanny Westin, som jobbar som arkitekt och projektledare på företaget. ”Som arkitekt är det lärorikt att jobba nära produktionen där alla justeringar och ändringar går smidigt och snabbt”.

Fanny har en utbildning i inredningsarkitektur från Milano och spenderar mycket tid i rollen som bollplank för kunderna i utformningen av stort och smått. Hon ritar och optimerar huslösningar, både inom standardsortimentet och för specialbeställningar. Dessutom projektleder hon byggprocessen, bygganmälan och bygglov när det behövs, något som kan vara både krångligt och tidskrävande att ordna helt på egen hand.

Läs mer: Frågor&Svar/Attefallshus/Regler/