Nya regler för Attefallshus – Ett steg närmare bygglovsfria 30 kvadrat!

 

Today is the day! Boverket har idag publicerat den rapport som utrett huruvida Attefallsregeln, som idag tillåter enskild komplementbyggnad/bostadshus på 25kvm, skall utökas till 30kvm. 

Anledningen till att man valt att undersöka möjligheten till att förändra och utöka regleringen kring Attefallshus är då den inte riktigt gett den effekt som var tanken från början; ge möjlighet till bygglovsbefriade bostäder och på så vis minska bostadskrisen.

Inte helt oväntat, kan resultatet av rapporten tolkas som att Boverket föreslår att regeln utökas. Dagens 25 kvm innebär en boyta på ca. 22 kvm, och ökningen skulle alltså innebära en boyta på ca. 27 kvm. “Det kan göra dem mer attraktiva att använda som bostad” skriver Boverket i sin rapport.

Har du dålig koll på vad reglerna för Attefallshus faktiskt innebär? Läs vårt inlägg som förklarar hur de nya kvadratmetrarna kan disponeras här.

Vad händer nu?

“Nu ska regeringen ta det här vidare. För att ändringen ska träda i kraft behövs riksdagsbeslut. Det finns brett stöd där men kammaren tar inte emot fler propositioner förrän efter valet. Till dess jobbar regeringen på med att få fram en bra proposition.” skriver Bostadsministerns pressekreterare, Carl-Martin Vikingsson.

Enkelrum har idag tre Attefallsmodeller (E20, E25 & E25 Loft) och ökningen skulle innebära att modellen E30 skulle klassas som Attefallshus.

Ni hittar Boverkets fullständiga rapport här.