De senaste årens restriktioner har inneburit hinder eller möjligheter beroende på förmåga till nytänk i livsstil och tankesätt. Familjen Roman förverkligade sin dröm om ett fritidshus som hann lyftas på plats för att bli en tillflyktsort.
Sommarhuset står mitt i en tidigare fårhage i närheten av en bondgård. Ina och Erik blev kära i den öppna platsen med utsikt över skog och en stor klippa som brukar användas som klättervägg. Husets placering har anpassats till vyn och det var viktigt med fönster ut mot klippan och att göra så lite åverkan som möjligt på naturen.
»Vi fick låna en gammal plaststol av svärföräldrarna och vi turades om allihop att sätta oss på olika ställen på tomten för att få en bild av hur utsikten skulle bli i alla rum. Stolen har varit med hela vägen. Det första vi gjorde när huset var på plats var att ta med plaststolen in i huset. Svärfar satte sig och konstaterade att ja, det var så här vi ville ha det«, berättar Erik.
» Fönstren och öppenheten gör att det känns stort. Tre sovrum, vardagsrum och kök. Det var svårt att visualisera hur det skulle bli med materialval och nu är vi nöjda med dispositionen av hela huset och utnyttjandet med placering på tomten. Vi var oroliga över barackkänsla eftersom husen är så fyrkantiga men fönsterpartierna och interiören gör det till något annat«
Hemma i Lund har föräldrarna gett upp radhusets ”masterbedroom” och flyttat ner i källaren till förmån för en av tonårsdöttrarna. I sommarhuset var det deras tur att få det största sovrummet med högt i tak och stort fönster mot klippan.
Med björkplywood känns inredningen naturnära och mjuk. Stora fönster i tre väderstreck ger närkontakt med skogen som omger huset och en den stora klippan hamnar i blickfånget.
Masterbedroom med utsikt över öppna fält
Trots 68 kvadratmeter upplevs huset luftigt och rymligt nog för fem personer. » Fönstren och öppenheten gör att det känns stort. Tre sovrum, vardagsrum och kök. Det var svårt att visualisera hur det skulle bli med materialval och nu är vi nöjda med dispositionen av hela huset och utnyttjandet med placering på tomten. Vi var oroliga över barackkänsla eftersom husen är så fyrkantiga men fönsterpartierna och interiören gör det till något annat «, berättar Ina.
På den 2500 kvadratmeter stora tomten stod en liten röd stuga på plats som var tänkt att användas som ett sovrum åt gäster, och kompletteras med ett platsbyggt fritidshus till familjen. Den gamla stugan har istället flyttats då den visade sig vara i för dåligt skick för att bo i. Nu har de påbörjat ett litet projekt med en mindre oisolerad gäststuga som får ta den tid det tar eftersom våningssängar ger tre extra sovplatser i fritidshuset.
Att de landade i att bygga ihop två Enkelrum istället för ett större hus på plats var en budgetfråga. De tycker också att det finns en charm med ett nyckelfärdigt fritidshus som inte kräver så stora förändringar av tomten som ett platsbyggt. Det känns som att bo i stuga och med naturen runt omkring är det som att de rest på semester varje gång.
Det kan vara påfrestande med ett husbygge och även om paret inte valde ett stort byggprojekt på plats prövades de med flera stora vägval under processens gång. Som tur är kompletterar de varandra. Erik är den tålmodiga visionären och Ina är en realist som går på magkänslan. » Erik är sån som tänker långsiktigt och jag är mer krass och tänker – har vi verkligen råd? Kombinationen är ganska bra för jag håller tillbaka lite och Erik hjälper mig att inse nyttan av investeringen i framtiden. Valet att satsa på huset är även ett val att inte göra utlandsresor men ger oss möjligheten att umgås mer med en eventuellt växande familj i framtiden. «
Kaminen är placerad mellan skjutdörrarna till husets två mindre sovrum. “Vi köpte den själva men Enkelrum förberedde takkonstruktionen.”
Erik har tidigare arbetat på galleri och både han och Ina är konstintresserade. Gamla oljemålningar blir en fin kontrast till det nytillverkade huset och de moderna väggarna i plywood.
”Med fler hus kan vi ordna ett sorts generationsboende eller bara en plats för återhämtning och att samlas”
» Vi såg att vi kan ta det stegvis beroende på hur det blir i framtiden. Kanske kommer barnen flytta utomlands och inte alls vara intresserade men om det finns intresse är vi måna om att det ska finnas möjligheter att få plats för fler. Våra barn har varit engagerade och är som många andra ungdomar väldigt miljömedvetna. Så vi har gått på loppisar och inrett med gamla grejer, det passar bra med vår retrostil. Allt utom våningssängen är faktiskt saker som vi har återanvänt och hittat på loppis «, säger Ina.
Många ser fram emot den splitternya känslan i ett nybyggt hus där allt är oanvänt förut men Roman har varit måna om att fylla det med saker de tycker om och känner har en historia eller själ. En hel del möbler och inredningsdetaljer har äntligen fått hitta hem efter att ha stått instängda i ett förråd eftersom de inte har fått plats eller passat in i radhuset i renodlad 60-talsstil. I sommarhuset har tiden skruvats fram ett decennium och det andas mer 70-talsretro.
» Den första soffan vi köpte när vi flyttade ihop i Stockholm har vi där och porslin och gamla vinylskivor. Nu återupptäcker vi gamla skivor i vinyl sen 90-talet och våra barn får lyssna för fösta gången på låtar vi älskar. Det är roligare än att se på Netflix! «, konstaterar Ina.
Vi har lyft marken försiktigt på platsen där vi byggde huset och lagt tillbaka det ovanpå huset.
Sedumtaket isolerar både från kyla och värme och på sommaren pryds det av vita och rosa blommor, ett insektsbo för humlor och bin. På vägen mot huset syns först bara det gröna taket som smälter in i naturen.
Huset är till för att koppla av och umgås. Eftersom familjen bor i Lund och vägarna har moderniserats åker de upp på 1,5 timme. Luftvärmepumpen kan fjärrstyras och värmer upp huset innan ankomst. De har ofta åkt dit på fredagen och hem på söndagen. En period hade alla i familjen arbete och undervisning på distans och då var det så bra att ha ett andningshål. Istället för att alla turades om att sitta med datorn i samma soffa eller skrivbord och gå på varandra i ett hem kunde de dela upp sig.
Arkitektbarnen med plywoodväggarna
Innerväggar i plywood är en vattendelare, det märks bland gäster.
»Vissa tycket det är snyggt och andra undrar när vi ska måla, de tror inte att det är färdigt. Inas far är arkitekt och det var min far också. I sitt hus som han byggde på Öland hade han också obehandlat trä så för mig är det mer nostalgikänsla än något trendigt. Det skapar en varm känsla när ljuset reflekteras på väggen, det studsar inte tillbaka som på en målad vägg. Vi såg tv-programmet Husdrömmar förra året och i ett avsnitt följde de en arkitektstudent som byggde ett tiny house. Gert Wingårdh sa att det är typiskt, att alla arkitekter någon gång måste bygga ett hus med innerväggar i plywood. Kanske är det arkitektgenerna som ekar i vårt val«, säger Erik.
» Gert Wingårdh sa att det är typiskt, att alla arkitekter någon gång måste bygga ett hus med innerväggar i plywood. Kanske är det arkitektgenerna som ekar i vårt val «
Inas far har varit engagerad i planeringen av huset. Köket hamnade i vinkel och istället för Enkelrums standardkök inleddes ett digitalt möte med Ikea som lämnade en 3D-ritning. Det räckte med ett möte över datorn för familjen och inköpslista skickades sedan över till Enkelrum. De höll budget och extrakostnader har hängt ihop med markarbeten. De upptäckte att det gick en klippa på platsen och valde att sätta ena delen av huset på pelare istället för att spränga. Genom ett bra samarbete med en duktig markentreprenör hittade de en lösning som gjorde att huset fått en optimal placering på tomten utan att de behövt göra så stor åverkan på naturen runt omkring.
Eriks far har målat motivet Allvaret på Öland.
»Genom att sätta ihop två Enkelrum i vinkel skapades utrymme att, i samråd med Enkelrums arkitekt, göra om planlösningen för större kök, fler sovrum med skjutdörrar och skapa ett genomgående trätema. Erik hittade Gebo snickeri på Österlen som tillverkar dörrar i obehandlat trä«, berättar Ina.
Grannarna informerades om att lastbilen med huset och lyftkranen kunde blockera vägen och familjen var oroliga att ställa till besvär för dem men när mobilkranen och husleveransen kom var många grannar nyfikna, kom och tittade och hälsade. Det var magiskt när huset lyftes på plats. Familjen roade sig med att föreställa sig reaktioner hos de som på morgonen passerat tomten på väg till jobbet och sedan fick se ett nytt hus på samma plats när de körde tillbaka på kvällen. Familjen hade däremot sett huset på plats under lång tid för sitt inre. Med tanke på allas förväntningar var dagen D känslomässig, omvälvande och fantastisk.
Om huset:
Två husmoduler av modellen E34 sammankopplade med en hall. Tre sovrum, vardagsrum och kök fördelat på 68 kvadratmeter, 136 kvadratmeter med trädäcket. Huset rymmer åtta sovplatser (varav två i våningssäng). Läs mer om husmodellen: https://enkelrum.se/hus/e68-naturligare-hem/
Om familjen:
Ina och Erik Roman, katten Solo och tre tonårsbarn.
Bor annars:
I ett 60-talsradhus i Lund.
Se mer på familjens Instagramkonto: @Marserum514
Fotograf: Mathilda Werngren
Text: Martina Strand