enkelrum keramikverkstad

En längtan efter egen jord att stå på fick Emma att lämna stadslivet

För att skapa rum för påhälsande familj och vänner har keramikern Emma skaffat sig ett Attefallshus med utsikt över ängarna på Österlen. Nu öppnar hon upp dörren för fler som söker en stund av stillhet genom att erbjuda huset till uthyrning.

I ett helt eget drömlandskap, mitt bland ängar och skog, bor keramikern Emma med sina två barn i en gammal skånelänga. Huset ligger på Österlen, nära byn Sankt Olof i vilken Emma driver en keramikverksamhet. På tomten, nära huset, finns nu också ett Attefallshus på 30 kvadratmeter från Enkelrum.

enkelrum osterlen komplementhus

Enkelrum osterlen arkitektur

“Jag hade med mina föräldrar, som ofta är här, diskuterat huruvida vi skulle göra en utbyggnad på huset eller bygga något nytt, så att de skulle få mer boyta här”, berättar Emma. ”Mitt i detta satt jag och scrollade på mobilen och Enkelrum dök upp på Instagram. Wow, här kommer en lösning rakt i knäet, tänkte jag. Så det skedde rätt spontant och det gick väldigt snabbt från att vi tog beslutet tills att huset stod här”, berättar Emma. 

Osterlen skanelanga

Tio minuter från huset ligger den omtalade Österlenstranden där Emma är minst en gång i veckan och promenerar, funderar och antecknar. Hennes studio ligger bara fem minuter från huset åt andra hållet och där pågår kurser och försäljning året runt. 

Attefallshus 30 kvm fran Enkelrum

El och avlopp i Enkelrummet är påkopplat huvudhuset, vilket blev en tidsbesparande och ekonomisk lösning. Den nära placeringen gjorde att det var möjligt. ”Jag har sett många omkring mig bygga hus och att bo på en byggarbetsplats är inte alltid det bästa för relationer och folks välbefinnande”, fortsätter Emma. ” Så det var ett stort plus för mig att huset kunde komma på plats snabbt, vilket Enkelrum erbjöd med sina nyckelfärdiga hus.” 

»När vi bodde i bostadsrätten i Stockholm längtade jag efter egen mark och det blev extra tydligt för mig när jag ville gräva ner krukor för kimchitillverkning och inte hade någonstans där jag kunde gräva.«

Även om husen står nära kan man ha två privata och uppdelade boenden och placeringen har skapat en liten trädgård mellan husen. ”En av de saker jag blev väldigt nöjd med var att vi vinklade det lite, så att det står på skrå, vilket gör att huset får en egen utsikt, ut mot en äng. Man ser huvudhuset bara från sovrumsfönstret. Och jag kan förstås se när sovrummet i Enkelrummet släcks.”

Enkelrum osterlen arkitektur3

Enkelrummet består av ett kök/allrum, ett sovrum med dubbelsäng och ett rymligt badrum. ”Jag har placerat en kökssoffa där och lite andra småsaker som fanns när vi köpte längan; praktiska saker som också är fina att titta på. ” Emma betonar tingens betydelse; ”Jag och min mamma är väldigt förtjusta i hantverk och vill gärna ha det omkring oss, så även i Attefallshuset. Jag tycker om att ha en relation till sakerna man omger sig med”, berättar hon.

attefallshus interior vardagsrum

Kökssoffan fanns i Skånelängan och fick flytta till Attefallshuset. Filten har Emmas mormor vävt. 

attefallshus kok och badrum

detalj kok attefallshus keramik

Placeringen gör också att det är sol från morgon till kväll, vilket många drömmer om. De stora fönstren ger också ett fantastiskt ljusinsläpp. ”Förutom att mina föräldrar kan nyttja huset har jag vänner som är kattallergiker och som då kan sova där då vi har två katter i längan. Jag kommer också att börja hyra ut, i första hand i samband med keramikkurser, men alla är välkomna. En liten familj får enkelt plats i huset. ”

Attefallshus 30kvm uteplats web

Katterna Leif och Kerstin hålls utanför Enkelrummet så att kattallergiker kan sova över.

Enkelrum osterlen arkitektur5

Osterlen skanelanga

»När vi körde in på tomten kände jag att här vill jag bo, leva och dö.«

För Emma blev keramiken och leran en förälskelse 2017. Hennes tidigare karriär som dansare och koreograf, med utbildning i både Stockholm och London, gjorde henne yrkesmässigt bunden till uppdragen i Stockholm. Med keramiken kunde hon nu bo varsomhelst. När den unga familjen flyttade till Köpenhamn året därpå hade verksamheten kommit igång och de ville gärna ha ett fritidshus i Sverige, vilket försäljningen av bostadsrätten möjliggjorde. De tittade på hus i både Småland och Skåne då det ligger nära Köpenhamn och då Emma dessutom kände sig hemma där då hon är uppvuxen i Växjö.

På Österlen hade hon tillbringat somrar som barn och hade fina minnen därifrån. Dessutom bodde flera barndomskompisar kvar. Och det var genom en pappa till en kompis som hon fick nys om egendomen som skulle komma ut på marknaden. ”När vi körde in på tomten kände jag att här vill jag bo, leva och dö.” 

Enkelrum osterlen arkitektur7

Huset och marken blev deras år 2020, men då Emma och hennes man separerade strax därefter hjälpte hennes föräldrar till att köpa ut henne så hon kunde bo kvar, nu som permanentboende.

Att ha jord att stå i är något Emma drömt om länge. ”När vi bodde i bostadsrätten i Stockholm längtade jag efter egen mark och det blev extra tydligt för mig när jag ville gräva ner krukor för kimchitillverkning och inte hade någonstans där jag kunde gräva.”

Det var också genom kimchin hon kom in på keramiken. När hon letade krukor till kimchin började hon fantisera om att tillverka egna. Det ena ledde till det andra och slutligen till en egen keramikstudio på vackra Österlen.

För att hyra Emmas Enkelrum och för mer information om hennes kurser kan du kika på hemsidan, www.okimosstudio.com

Atefallshus 30kvm gardin i vind

Fotograf: Mathilda Werngren

@mathildaw

Styling: @Emma Bjuström

Text: Camilla Pérez

@camillastylist