Attefallshusen blev idylliskt landställe

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två Attefallshus från Enkelrum.

Isabel Carendi, hennes man Anders och deras två döttrar Agnes och Lovisa som är sex och nio år bor i ett radhus på Lidingö i Stockholm. Sedan en tid tillbaka hade familjen varit på jakt efter ett landställe att spendera somrar och helger på. “Vi letade sommarstuga men hittade bara halvruttna torp. Vi hade ingen jättestor budget och tänkte då att vi istället skulle bygga något billigt som låg hyfsat nära där vi bor permanent”.

Efter en tids letade utan resultat blev Isabel tipsad av sin syster om Enkelrums visningshus och åkte till Åkersberga på visningshelg. Bitarna började falla på plats och i samma veva hittade familjen sin drömtomt. “Vi hittade en tomt 50 minuter från vårt permanentboende och efter visningshelgen började vi en dialog med Enkelrum”.

På Stora Timrarön köpte familjen en bergstomt 33 meter över havet med havsutsikt. Isabel berättar entusiastiskt:

‘Hela tomten är berg med tallar och blåbärsris runtomkring. Det är orörd skogstomt åt ena sidan och hav åt andra sidan och ingen får bygga vare sig framför eller bakom vårt hus. Det är som ett litet örnnäste’.

Isabel och Anders beslutade sig för att köpa två Attefallshus från Enkelrum, ett E34 som skulle användas som allmän yta med kök, vardagsrum och stort badrum med dusch och ett E20 med två små sovrum och en toalett. “När vi väl beställde husen tog det bara sex veckor till leverans. Och då hade vi ändå flera speciallösningar såsom egenritad planlösning och specialhandfat och dusch. Då man inte bara får ha Attefallshus på en tomt gjorde vi en ansökan hos kommunen med E34 som huvudhus vilket gick jättebra,” säger Isabel.

2 stycken attefallshus ovanifrån från Enkelrum
Attefallshusen blev idylliskt landställe 1

På grund av den ojämna bergstomten behövde husen ställas på tre meters plintar och en altan byggdes på den platta delen av tomten. Trots en snårig terräng var detta inget problem för Enkelrum. “När vi satte husen på ön kom de på en pråmbåt med kranbil som kördes upp och husen lyftes upp med lyftkran. De behövde bara ta ned ett träd på hela tomten för att få båda husen på plats och det var vi jättenöjda med”.

Slutkalkylen inklusive tomt, dragning av vatten och el, markarbete och de nyckelfärdiga husen blev exakt densamma som prislapparna på de torp utan havsutsikt som familjen tidigare hade tittat på. “Vi valde även att ha en luftvärmepump som håller en temperatur på 10 grader året runt, när vi väl är där blir det bastuvarmt på fem minuter för att husen är så små. Något som både är miljömässigt och ekonomiskt bra”, säger Isabel.

‘Jag har haft en längtan att komma ut i orörd natur och ville att det här skulle vara ett hus där man kan leva lite enklare och koppla av. Vi har börjat med lite odling och vill i framtiden ha växthus och biodling och gå mot självförsörjande’.

Idag använder familjen Enkelrumshusen till att bara vara i och koppla av. De försöker ha så lite prylar och möbler det går, för att behålla ett avskalat lugn som skiljer sig från det ständiga familjekaoset i radhuset. Både de vuxna och barnen trivs väldigt bra på sitt nya landställe och Isabel berättar att om de fortsätter att njuta lika mycket av huset som de gör idag är drömmen att sätta dit fler små hus till döttrarna och så småningom deras familjer.

carendi4 1200x800 1
Attefallshusen blev idylliskt landställe 2

På hösten åker familjen till husen på Stora Timrarön för att njuta och plocka svamp och på sommaren är det en plats där barnen kan leka och bada. För att få plats med gäster på sommaren har de även ett stort canvastält där de dragit in värme och har gästsängar. Isabel är harmonisk när hon beskriver familjens idylliska landställe:

‘Våra hus är enkla i sin form och målade med grå tjärvitriol för att smälta in bland tallar och kala berghällar. När man går in i husen faller ljuset vackert in genom de stora fönstren och de vita väggarna ger ett väldigt somrigt och ljust intryck. Allt trä gör att det känns varmt och ombonat. Att husen ligger på en bergstopp med havsutsikt 180 grader gör att det är svårt att släppa blicken från de stora fönstren med tallarna i förgrunden och fjärden i bakgrunden’.

Detta är en plats som alla i familjen vill spendera så mycket tid de kan på.

Text: Miriam Lange Bålman