Nyckelfärdigt attefallshus

Upptäck friheten med ett nyckelfärdigt attefallshus från Enkelrum. Vi erbjuder ett sätt att utöka ditt livsrum med stil och komfort. Vårt sortiment av attefallshus är speciellt designat för att ge dig den extra ytan du behöver, oavsett om du söker ett mysigt åretruntboende eller ett charmigt utrymme för gäster och avkoppling. Tack vare högkvalitativ isolering kombinerar våra hus rymlighet med energieffektivitet, vilket säkerställer behaglig värme under kyliga månader. Drömmer du om ett elegant poolhus med bastu för ultimat avslappning, eller kanske ett väldesignat minihem för uthyrning? Våra attefallshus kan skräddarsys efter dina önskemål, och hos Enkelrum är steget från dröm till verklighet kort. Vi ser till att ditt attefallshus är klart för inflyttning direkt efter godkänd bygganmälan. Kontakta oss med dina idéer idag och börja resan mot ditt nya drömhus.

Attefallshus E20

E20 är vårt mest förfinade attefallshus som inrymmer allt du eller gästerna behöver för att leva lyxigt på landet.

Attefallshus E25

E25, på 25 kvm är ordentligt isolerat för att bo i året om och stort nog att inrymma familj och vänner.

Attefallshus E25 Loft

E25 Loft ger dig extra mycket yta tack vare sitt loftutrymme.

Attefallshus E30

Attefallshus E30 på 30 kvm är isolerat nog för att bo i året om och stort nog för att inrymma det mesta och de flesta du bryr dig om.

Attefallshus S30

S30 är ett stort hus i ett litet format. Attefallshuset passar dig som gillar ett traditionellt sadeltak och härlig rymd.

Ett nyckelfärdigt attefallshus för familj, vänner och extra inkomst

För att skapa rum för påhälsande familj och vänner har keramikern Emma skaffat sig ett Attefallshus med utsikt över ängarna på Österlen. Nu öppnar hon upp dörren för fler som söker en stund av stillhet genom att erbjuda huset till uthyrning.

“Jag hade med mina föräldrar, som ofta är här, diskuterat huruvida vi skulle göra en utbyggnad på huset eller bygga något nytt, så att de skulle få mer boyta här”, berättar Emma. ”Mitt i detta satt jag och scrollade på mobilen och Enkelrum dök upp på Instagram. Wow, här kommer en lösning rakt i knäet, tänkte jag. Så det skedde rätt spontant och det gick väldigt snabbt från att vi tog beslutet tills att huset stod här”

Läs Emmas berättelse från tanke till färdigt attefallshus  på tomten för både föräldrar, vänner och uthyrning.

 

Enkelhet hela vägen: från idé till leverans av ditt enkelrum

Att bygga ett attefallshus ska vara spännande, inte överväldigande. Vi förenklar processen steg för steg, från första skiss till det färdiga huset. Läs vidare för att upptäcka de viktiga stegen som tar din vision till verklighet

Attefallshus_svart_gotland_funkis

VECKA 1

Tänk till

Du har din tomt redo för ditt attefallshus. Fundera vem eller vad du gör plats för (krävs 20, 25 eller 30 kvadrat?), din tänkta budget och husets placering. Tänk på att platsen ska gå att nå via väg och med kranbil. Kontakta oss för att sätta igång med din Enkelrum resa!

ikea kök enkelrum komplett

VECKA 2

Välj utförande & beställ

Välj komplett utförande färdiginrett med kök och badrum, eller ett basutförande med helt öppen planlösning. Anpassa material och tillval, eller ta hjälp av vår arkitekt med ett kundspecifikt projekt. När wow-känslan infaller, beställer du enkelt ditt Enkelrum digitalt eller vid ett besök på vår showroom i Stockholm.
attefallshus nyckelfardigt arkitektritad interior

VECKA 3

Anmäl till kommunen

Skicka in de underlag du får från oss till kommunen, eller luta dig tillbaka och låt oss sköta bygganmälan. Handläggningstiden hos kommunen varierar mellan ett par veckor upp till tre månader. När godkännande kommer säkrar du ditt Enkelrum med en handpenning på 25%.

VECKA 7

Förbered för leverans

Starta nedräkningen! Ditt Enkelrum handtillverkas på ett snickeri i Sverige av skickliga hantverkare på bara några veckor. Under tiden förbereder du leveransplatsen inför leveransdagen – med husgrund, elanslutning och eventuell vatten- och avloppsanslutning.

VECKA 15

Ta emot ditt Enkelrum

Attefallshuset levereras nyckelfärdigt till din tomt. Ditt Enkelrums har hittat hem och du har gjort plats för vad som är viktigt för dig. Succé! Nu kan du påbörja ditt nya enklare liv.

Attefallshus

Enkel-fakta: Attefallshusets historia började den 2:a juli 2014 då riksdagen klubbade igenom beslutet om en byggnad på 25 kvm som kunde sättas upp på tomten utan bygglov. Huset uppkallades efter den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall. I mars 2020 utökades detta till 30 kvm under nya namnet “Bolundare”. 

Vanliga frågor om attefallshus

Ett attefallshus är en byggnad på maximalt 30 kvadrat, som används som ett komplement till befintligt bostadshus på en tomt. Attefallshus är undantagna krav på bygglov och kräver endast en godkänd bygganmälan för att få placeras på tomten. Vanligtvis kan man frångå detaljplan när man utformar sitt attefallshus, så länge man uppfyller Boverkets generella regler för attefallshus. Ett attefallshus får ha en byggnadsarea på max 30 kvm, höjd från mark till taknock på max 4 meter samt placeras minst 4,5 meter från tomtgräns. Med skriftligt godkännande från berörd granne kan huset placeras närmre tomtgräns än 4,5 meter.

Reglerna för attefallshus klubbades igenom av riksdagen 2014, och är menade att förenkla för tomtägare att bygga komplementbyggnader och inte minst mindre bostäder som kan underlätta bostadsmarknaden.

Ett attefallshus kan antingen vara ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad beroende på användningsområde. Du anger i bygganmälan vilket användningsområde ditt attefallshus kommer att ha.

Komplementbostadshus kan användas som permanentbostad eller fritidshus. Med permanentbostad menas att någon stadigvarande bor på adressen, och attefallshuset måste då uppfylla alla byggregler i BBR (exempelvis krav gällande tillgänglighet, bostadsutformning och energihushållning). Med fritidshus menas ett småhus som inte är inrättat för helårsboende, och därav är undantaget flera av dessa krav. Undantagen gäller även ditt attefallshus om det ska användas som fritidshus i ett fritidshusområde.

Komplementbyggnad kan vara förråd, kontor, garage, bastu eller gäststuga. Om attefallshuset är en uppvärmd lokal som värms upp med mer än 10°C ska Um-värde på 0,33 uppnås. Till exempel om attefallshuset ska användas som ett kontor som är i bruk hela året.

Du kan bygga ett attefallshus på maximal 30 kvm med en höjd på upp till 4 meter från mark till taknock, plintar inräknat. Maxgränsen på 30 kvm gäller byggnadsarea, det vill säga husets utvändiga mått. Boytan som utgörs av husets invändiga mått, kan man påverka genom att välja ett hus som är byggt av väl valda byggmaterial.

Med effektiv isolering i våra Enkelrum räcker det att använda väggreglar på 145 mm, för att uppnå isolervärden på samma nivå som en villa. För att uppnå samma isolervärde med bara stenull hade väggarna behövt vara runt 200 mm i stället för 145 mm. I ett E30 innebär det att valet av isolering ger nästan 1,5 kvadrat mer yta att bo på.

Ja, alla attefallshus från Enkelrum är vinterbonade! Träfönster från Svenska Fönster med treglas låter naturen vara närvarande, utan att släppa in kylan. Och det högeffektiva isoleringsmaterialet Kooltherm gör väggarna välisolerade utan att stjäla värdefulla kvadrat. Innanför panelen på alla Enkelrums attefallshus finns förutom 65 mm stenull, 80 mm Kooltherm. För att uppnå samma isolervärde med bara stenull hade väggarna behövt vara runt 200 mm i stället för 145 mm. I ett E30 innebär det att valet av isolering ger nästan 1,5 extra (välisolerad!) kvadrat att bo på.

Det vanligaste är att värma upp huset med fina eladiatorer från Mill placerade i samtliga rum, alternativt med golvvärme i badrum och delar/hela resterande huset (som om ett trägolv inte är härligt nog att tassa barfota på).

Många som planerar att nyttja attefallshuset frekvent eller långa perioder året runt vill att vi förbereder en plats för installation av en luft-luftvärmepump. Detta för att snabbt kunna värma upp eller kyla ner huset beroende på säsong, och för att hålla nere energiförbrukningen.

En luft-luftvärmepump består av en innerdel som placeras på väggen inomhus, samt en ytterdel som kan placeras nära huset utan att fästas på fasad. Du beställer och installerar själv din luft-luftvärmepump när huset kommit på plats, med hjälp av lokal installatör.

Nej, för att få sätta upp ditt attefallshus behöver du endast göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Attefallshuset får inte uppföras förrän du har fått ett godkännande och ett startbesked av byggnadsnämnden.

Attefallshuset ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns mot granne, gata, väg, allmänning eller grönyta. I många fall kan grannen godkänna att attefallshuset placeras närmre än 4,5 meter, och du som bygger ska vid en sådan placering se till att medgivande finns från de berörda grannarna.

Vill du sätta upp ett av Enkelrums attefallshus närmre tomtgräns än 4,5 meter och av någon anledning inte kan få grannemedgivande, kan det finnas möjlighet att i stället söka bygglov för huset. Om detta gäller dig, rekommenderar vi att du kontaktar Bygglovsenheten i din kommun gällande just din tomt.

Har du tänkt att placera attefallshuset inom strandskyddsområde, normalt inom 100 meter från hav, sjö och vattendrag, måste tillstånd skaffas enligt miljöbalken, så kallad strandskyddsdispens.

Ett nyckelfärdigt attefallshus är ett komplementhus på maximalt 30 kvadrat som kommer helt färdigbyggt och klart för inflyttning, så att du kan ägna din fritid åt annat än byggprojekt. Undvik att tomten blir en långvarig byggarbetsplats och slipp momentet att anlita och koordinera hantverkare genom att välja ett nyckelfärdigt attefallshus som levereras färdigbyggt från fabrik.

Enkelrums nyckelfärdiga attefallshus byggs i skyddad miljö på fabrik i Sverige, och är inflyttningsredo så snart det har lyfts på plats och installerats på din tomt. Huset tillverkas på beställning och kommer färdigmålat in- och utvändigt, med alla ytskikt och funktioner på plats. Komplett elinstallation är utförd i huset och inkluderar elcentral och eluttag, lamputtag samt in- och utvändiga downlights med smart dimmerstyrning.

I hus med kök och badrum ingår komplett vatten- och avloppsdragning i huset till förutbestämda anslutningspunkter. Såväl el, vatten och avlopp är förberedda för enkel påkoppling när attefallshuset har ställts på plats på din färdiga grund. Efter leverans får du ditt slutbesked från kommunen, som betyder att du tillåts börja använda ditt nya nyckelfärdiga attefallshus.

Ta gärna del av vår attefallsguide där vi noggrant går igenom vilka regler som gäller och allt du behöver tänka på när du bygger ett nytt hus. Du kan även läsa mer på Boverkets hemsida eller ta kontakt med Bygglovsenheten i din kommun.

Föregående bild
Nästa bild

Enkelrum på väg!

För E20 och E25 används en kranbil som kan lyfta attefallshuset cirka 10-20 meter. Kranbilen är cirka 12 meter lång och 2,5 meter bred (huset är 3,1-3,5 meter brett), med en totalvikt om cirka 30 ton. Denna bil kräver svängutrymme och fast hård mark att köra på. Stödben måste kunna flyttas ut 2 meter åt varje håll från bilen till fast hård mark.  

E25 Loft, E30 och S30 fraktas med trailer och lyfts på plats med hjälp av en mobilkran som kan lyfta attefallshuset cirka 10-20 meter. Trailern är mindre smidig än en kranbil och kan ha svårare att komma nära leveransplatsen.

Kontakta oss

Förverkliga dina idéer med vår expertis! Skicka din förfrågan via formuläret idag och låt oss tillsammans ta det första steget mot ditt drömprojekt!