Stina och Müslihuset

Müsli till familjen omsätter idag en halv miljon

Det började hemma i köket för 15 år sedan och idag har Stina Wallenbeck och hennes familj ett eget produktionskök på tomten. I ett Attefallshus i Varberg produceras nu 2500 kilo müsli varje år.

I ett villakvarter i Varberg bor Stina Wallenbeck tillsammans med sin man Niklas och deras son Markus. På en till synes vanlig hustomt står ett stenhus från 80-talet omgivet av grönska och en lekplats. Det som är speciellt med just den här platsen är det vitmålade lilla trähuset som står på ena kortsidan av tomten. Här inne gömmer sig något som för Stina Wallenbeck länge varit en dröm som hon nu gjort verklighet av. Ett müslihus. –Det hela började för 15 år sedan när jag började göra min egen müsli hemma till familjen. De müslis som fanns att köpa hade antingen bedrövligt mycket kanel eller socker.

Ryktet om Stinas müsli började sprida sig utanför hemmet och när andra personer fick smaka på den hände det att de ville ha en påfylld burk. Stina såg potentialen och behovet av en ny produkt och registrerade sitt bolag Earlybird i januari 2016. -Affärsidén var att göra en god och nyttig müsli med ekologiska och lokala råvaror så långt det gick. Jag skapade fem müslisorter och tre grötsorter utan tillsatt socker.

Affärsidén var att göra en god och nyttig müsli med ekologiska och lokala råvaror så långt det gick. Jag skapade fem müslisorter och tre grötsorter utan tillsatt socker.

Stina började med att hyra in sig på en sommarrestaurang som hon kunde använda som produktionslokal under vintern. Sedan starten har hon även hyrt in sig på ett flertal andra ställen för rosta, blanda och packa produkterna. -När omsättningen ökade var det lite ohållbart att åka runt. Jag åkte runt med ett par 100 kg råvaror till olika ställen och behövde lösa det här med produktion och packning på hemmaplan. Jag och min man började kolla runt men jag var petig med hur ser skulle se ut. Det skulle vara en produktion med ett designat hus som passade in i ett villaområde.

Stina i sitt muslihus

Designen från Enkelrum passade perfekt och i mars 2018 började familjen Wallenbecks äventyr mot ett eget produktionshus på villatomten. Tillsammans med Enkelrum valde vi huset E25 och kom fram till hur det skulle se ut, vi flyttade fönster och bytte ut saker. Vid sidan av tog jag även in en arkitektfirma som planerade altanen och inredningen. Jag valde att inte köpa den färdiga inredningen för jag visste exakt vad jag ville ha för kök. I augusti kom det ett hus som var klart invändigt med golv, väggar, indragen el och hål för avlopp, berättar Stina. Från start till slut upplevde hon att arbetet med Enkelrum var smidigt, enkelt och flexibelt.

stinas muslihus

Jag vill verkligen trycka på att Enkelrum har varit smidiga och jag är jättenöjd med resultatet. De har löst allt på ett väldigt bra sätt under arbetets gång och även efter leveransen. Ett fönster som skulle vara brandklassat dröjde från fönsterleverantören, det kom de ut och bytte på plats så snart de fått in det på lagret, vilket bara tog ett par dagar för dem att fixa.

Det här är mitt hjärteprojekt och varje vecka kommer det personer och knackar på dörren och undrar om de kan köpa direkt från oss. Om vi är hemma och det lyser i müslihuset är det bara att knacka på!

När allt var på plats tog det bara några veckor för Stina att sätta igång med produktionen av sin müsli. I det ljusa, fräscha och välordnade huset finns ett vanligt kök kompletterat med industriugn och industridiskmaskin.-Det behövdes för att göra arbetet mer effektivt och för att uppfylla alla lagstiftningar. Jag har även stora ytor och tre olika arbetshöjder där jag kan rosta, blanda och packa. Hela produktionslinan tillsammans med tryckning av förpackningar, lager och emballering finns här inne vilket gör det möjligt för mig att själv sälja via nätet och till ett 15-tal återförsäljare.

Vid sidan av sitt vanliga hjärnarbete som Management konsult beskriver Stina det som att müsliproduktionen är ett arbete hon gör med hjärtat. -En av de största belöningarna med det här hobbyprojektet är att få arbeta tillsammans med min 16-åriga son Markus och se honom utvecklas. Det har blivit ett familjeprojekt där min son har entreprenörsandan och min man Niklas är vaktmästaren som får allt tekniskt att fungera. Det här är mitt hjärteprojekt och varje vecka kommer det personer och knackar på dörren och undrar om de kan köpa direkt från oss. Om vi är hemma och det lyser i müslihuset är det bara att knacka på!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Läs fler inlägg