kompakt boende med attefallshus och fritidshus

Kompakt boende med plats för hela familjen

Trånga ytor i stan gjorde att Sofia och Mattias löste sin familjesituation på ett ganska unikt sätt. Nu är de och alla barn titt som oftast i det gemensamma fritidsboendet på Djurö utanför Stockholm. 

I innerstan är de särbos men i Enkelrumshusen på Djurö bor de tillsammans med sina respektive barn, så ofta de kan. De har två barn vardera från tidigare förhållanden, 19, 14, 13 och 10 år gamla. Här i fritidsboendet ska alla få plats och ha både egen sovplats och egen förvaringsplats. Man ska även kunna dra sig undan och vara helt själv när man behöver det. Mattias, som jobbar som ansvarig för opinionsbildning inom Svenskt Näringsliv, och Sofia, som driver eget företag inom poddverksamhet, jobbar ibland från huset och har till och med fått plats med en skrivbordshörna i Attefallshuset varifrån man kan jobba ifred.

fritidshus och attefalshus

fritidshus

På tomten stod tidigare ett äldre fritidshus från Sofias farföräldrar och innan Sofia och Mattias träffades hade hon nyttjat stugan själv i många år. Med den nya familjesituationen behövdes ett ställe där alla kunde vara tillsammans och Djurö blev en logisk lösning. Den gamla stugan var av äldre standard och sämre planerad så ett nytt hus kändes oundvikligt. De hittade Enkelrum som kändes helt rätt för dem, framför allt för att de ville samarbeta med ett företag som levererade nyckelfärdiga hus. Enkelrum var också väldigt tillgängliga och enkla att samarbeta med. 

”Vi valde att först bygga ett Attefallshus på 30 kvadratmeter, eftersom man enligt byggreglerna måste ha en huvudbyggnad för att få bygga attefall. Sedan revs det gamla huset och vi kunde då också använda Attefallshuset, framför allt som förvaring, medan allt förbereddes för det 60 kvadratmeter stora fritidshuset”, berättar Mattias. 

attefallshus sadeltak 30 kvm

attefallshus interior design inspiration

attefallshus sadeltak 30 kvm

Attefallshuset har två sovrum, kök och badrum och båda husen har inretts både exteriört och interiört med trä och andra naturmaterial för att få en avslappnad fritidshuskänsla.

fritidshus nyckelfardigt skogstomt

Enkelrum Mattias7

Enkelrum Mattias2

Enkelrum 30 attefallshus

tra sa langt ogat nar

Trä så långt ögat når. Närmare bestämt 17 meter från sovrummet till allrummet. 

De fick också en möjlighet att placera den större huskroppen lite högre upp, så att de nu har utsikt över natur och grannar. ”Här kan jag sitta i backen som en gammal gubbe och kika på vad grannarna har för sig”, meddelar Mattias. 

Där den gamla stugan stod har de nu lagt gräsmatta och de har valt att inte ändra på tomten utan låta den vara som den är med några växter som funnits där länge, som en gammal rhododendron. ”Vi är himla nöjda med att vi inte tog bort några träd i onödan när husen levererades”, säger Mattias. 

Det visade sig vid leveransen att det mellan elstolpar och en grannes staket var precis på håret att Attefallshuset kom igenom, efter många timmars klurande. Det gjorde att det större huset fick ritas om och bli tio centimeter smalare för att kunna ta sig igenom den trånga passagen.

fritidshus arkitektritat nyckelfardigt

fritidsboende vardagsrum tra design

”Jag och Sofia har haft samma åsikter om inredningen. Vi ville ha en klassisk fritidshuskänsla men ändå modernt och vi resonerade många gånger med Enkelrums arkitekt. Vi ville hålla oss till trä och har även valt trä i möbler och övrig inredning. Flera möbler kommer från den tidigare stugan och för att undvika känslan av nybyggd fjällstuga handlar vi hellre på loppis än köper nyproducerat. Ingen plast i husen har vi sagt men det är inte helt enkelt”. 

Enkelrum Mattias5

njord sljutdorr i fritidshus djuro

Massiva svensktillverkade dörrar av MDF som ger ett modernt och gediget intryck.

Med ett kompakt boende är varje centimeter och varje detalj viktig. Båda husen har invändigt klätts med liggande träpanel och anpassats med massiva innerdörrar från den svenska tillverkaren Njord

”Vi valde till massiva innerdörrar från Njord i MDF-variant, varav en blev en skjutdörr. Vårt fritidshus är inte så stort så de massiva innerdörrarna med ytskikt i MDF fyller verkligen sin funktion. Där både deras isolerande förmåga och den arkitektoniska idén att öppna upp och stänga till bidrar till att huset känns mycket rymligare. Framförallt allt är de jättefina.”

Den smarta planeringen med två huskroppar ger också möjlighet att ha gäster som sover över. ”Och våra två äldsta killar har använt Attefallshuset en hel del”, berättar Mattias. 

”Jag och Sofia har haft samma åsikter om inredningen. Vi ville ha en klassisk fritidshuskänsla men ändå modernt och vi resonerade många gånger med Enkelrums arkitekt. Vi ville hålla oss till trä och har även valt trä i möbler och övrig inredning. Flera möbler kommer från den tidigare stugan och för att undvika känslan av nybyggd fjällstuga handlar vi hellre på loppis än köper nyproducerat. Ingen plast i husen har vi sagt men det är inte helt enkelt”. 

fritidshus sovrum tra

platsbyggd garderob fritidshus

sovrum fritidshus vaningsangar platsbyggda

Platsbyggd öppen förvaring bredvid garderob som vetter mot hallen. 

Mattias har själv platsbyggt våningssängarna. Trädäcken har däremot deras kreativa och duktiga snickare Lennart byggt. I år har Lennart även byggt en pergola över det nyinsatta uteköket. ”Uteköket har gett oss ännu mer utrymme och vi lagar oftast maten där när vi är många här. Vi umgås med grannar och bjuder hit kompisar så det är en bra social yta att ha utomhus när vädret tillåter.”

Allt de behöver finns här. ”Livet är enkelt på Djurö. Jag sätter igång luftvärmepumpen från bilen när vi är på väg ut så att allt är uppvärmt lagom tills vi kommer fram”

Från innerstan kommer de direkt ut i naturen där de kan ägna sig åt båtliv, bad, träning och svampjakt. Men framför allt har de en plats för alla att umgås. 

Fotograf: Emma Jönsson Dysell

Text: Camilla Pérez

För mer information om vår S30 läs här

För mer information om vår Enkelrumlänga läs här

För mer information om massiva innerdörrar från Njord se här