attefallshus_med_toalett

Attefallshus med toalett – så förhöjer du komfort och funktion!

Att skapa ett funktionellt och bekvämt attefallshus kan verka som en utmaning med tanke på det begränsade utrymmet. Men genom smarta lösningar kan du både maximera ytan och samtidigt höja husets värde och bekvämlighet. En toalett i attefallshuset är perfekt för dig som vill slippa lämna hemmakontoret eller ge dina nattgäster lite större frihet.

Här guidar vi dig genom toalettval och byggprocessen samt förklarar varför det kan vara värt att satsa på en toalett som passar dig.

Fördelar med attefallshus med toalett

Det finns flera fördelar med att bygga ett attefallshus med toalett.

    • Ökad komfort: När du har en toalett nära till hands slipper du eller dina gäster ta sig ut i dåligt väder för att använda extern toalett. Detta är särskilt praktiskt om du planerar övernattningar i attefallshuset.
    • Ökat fastighetsvärde: Fastigheter med toalett har ofta ett högre marknadsvärde, vilket kan vara en fördel om du planerar att sälja i framtiden.
    • Miljövänliga alternativ: Förbränningstoaletter och frystoaletter är två populära alternativ som minskar vattenanvändningen, vilket är bra för både miljön och ekonomin.

Det är alltid enklare att från början installera en toalett i ditt attefallshus än att göra det i efterhand, då eventuell vatten- och avloppsdragning kan planeras för redan från start. Enkelrum erbjuder ett färdigt toalettpaket som går att lägga till i samtliga av våra attefallshus på 20, 25 eller 30 kvm.

Regler för installation av toalett i attefallshus

En attefallshusbyggnad får högst vara 30 kvm och får placeras i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus. Om du ska installera vatten och avlopp krävs bygganmälan.

Saknas kommunalt vatten och avlopp, behöver du kontrollera att din brunn och avloppslösning har kapacitet för den nya installationen. Under vintermånaderna är det viktigt att isolera rör och/eller använda värmekabel i rören för att undvika skador på grund av frost. Ditt försäkringbolag har en rekommenderad inomhustemperatur som du behöver se till att huset håller under vintern.

När du bygger ditt attefallshus med toalett är det också viktigt att tala med din kommun för att säkerställa att du följer lokala byggnormer och bestämmelser.

För ytterligare information om regler kan du läsa vår kompletta guide om att bygga attefallshus.

Olika typer av toaletter för attefallshus

Det finns olika typer av toaletter att välja mellan när du  bygger ett attefallshus:

  • Förbränningstoalett: Denna typ omvandlar mänskligt avfall till aska, vilket gör att du slipper avloppssystem och vattenanslutning. Perfekt för avlägsna områden eller om du vill ha minimal miljöpåverkan.
  • Frystoalett: En annan lösning utan vatten är frystoaletten som fryser avfallet till fast form, vilket gör hanteringen enklare och mer hygienisk.
  • Vattenklosett: Om du föredrar en mer traditionell toalettlösning. Kräver installation av vatten och avlopp vilket innebär större investering och planering. Väljer du vattenklosett är det bra att känna till att fler kommuner idag ställer krav på snålspolande toaletter.

Beställer du ett Enkelrum med vårt toalettpaket kommer huset färdigt med vald toalett installerad. Är du osäker på vilken variant som passar dig, är du välkommen att kontakta oss för hjälp!

Byggprocessen för attefallshus med toalett

Ett attefallshus kräver en godkänd bygganmälan innan det får placeras på tomten. När du bygger ditt attefallshus med oss på Enkelrum, får du ett hus som är klart att användas, och med toaletten på plats. Vi gör hela byggprocessen enkel och smidig för dig. Här är några viktiga steg vi tar för att säkerställa att ditt attefallshus med toalett blir lika enkelt att installera som att njuta av!

Grundläggning

Det är viktigt att ditt attefallshus får en stabil grund att stå på. För våra hus lämpar sig antingen en plintgrund eller uteluftsventilerad krypgrund beroende på markens beskaffenhet. Vi hjälper dig med en grundritning som visar plintar eller balkarnas placering, för att din markentreprenör enkelt ska kunna förbereda din grund. Detta ger ditt hus en trygg och hållbar bas.

Vatten och avlopp

När det gäller installation av toalett och dusch tar vi hand om allt som rör huset. Vi planerar och installerar rör för vatten- och avloppssystemet i huset, ser till att det är rätt dimensionerat och med tillräcklig kapacitet för att möta dina behov. Anslutningspunkterna för vatten och avlopp finns utmärkta på den grundritning som du får av oss, så att dessa ska kunna förberedas av markentreprenören. När huset lyfts på plats kopplar din rörmokare ihop huset med de framdragna vatten- och avloppsrören.

Besiktning och kontroll

När ditt attefallshus med toalett är färdigt genomför vi en besiktning på snickeriet för att säkerställa att byggnaden uppfyller alla regler och krav. Det betyder att när du får ditt hus från oss, kan du vara trygg i att allt är godkänt och klart för användning. Din rörmokare gör en kontroll vid driftsättning av systemet för att säkerställa både att systemet i huset fortsatt fungerar felfritt efter transport, samt att arbetet med inkopplingen är utfört korrekt. När du börjar använda attefallshuset vet du alltså att allt fungerar precis som det ska!

Bygga attefallshus med toalett – vanliga frågor och svar

Behöver jag bygglov för att bygga attefallshus med toalett?

Nej, ett attefallshus behöver normalt endast en godkänd bygganmälan innan det får uppföras på tomten. Läs mer om reglerna som gäller för attefallshus i vår Kompletta attefallsguide!

Vilken typ av toalett ska jag välja till mitt attefallshus?

Vattenklosett är det traditionella valet som fungerar extra bra om du redan har egen eller kommunal vattenförsörjning – välj en snålspolande variant för att hålla nere vattenförbrukningen! Tänk på att en vägghängd variant kan skapa en känsla av rymd även i ett litet utrymme. Förbränningstoalett som bränner avfallet kan vara ett bra alternativ på landet och generellt utanför tätbebyggda områden då de avger rök. Askan från förbränningstoaletten kan användas som växtnäring till dina rabatter! Frystoalett har högre inköpspris men kan vara ett alternativ för till exempel fritidshuset då den är enkel att installera och tömma, olika kommuner har olika direktiv om hur avfallet hanteras.

Ska jag välja badrum eller toalett till mitt attefallshus?

Om du ska välja badrum eller toalett i ditt attefallshus beror på hur du kommer att använda huset, såväl som på din budget. Ett badrum kostar mer då utrymmet är större och behöver våtrumsklassas, men behövs om du till exempel vill att dina gäster ska kunna sköta sig själva eller om huset ska hyras ut. Enkelrum erbjuder paketlösningar på såväl kompletta badrum som toalett, kontakta oss så guidar vi dig rätt!

attefallshus_med_toalett