Nyckelfärdig friggebod

Nyckelfärdig friggebod är det minsta Enkelrummet och finns i storlekar från 10 kvm upp till 15 kvm. Bäst gör de sig om de får användas som till exempel studio, kontor, bastu- eller poolhus.  Är du ute efter extra kvadratmeter och vill att det ska gå fort, då är en nyckelfärdig friggebod något för dig. Oavsett vilken storlek du väljer levereras ditt Enkelrum helt nyckelfärdigt på bara några veckor. Snabbast av alla våra Enkelrum!

Friggebod E10

E10 är den första och minsta friggeboden i Enkelrum-familjen.

Friggebod E15

E15 på 15 kvm ger dig maximalt med utrymme inom ramen för friggebod.

Friggebod Special

Special är friggeboden där du bestämmer det mesta.
Enkel-fakta: Birgit Friggebo var Sveriges bostadsminister och det var tack vare henne som husägare från och med 1979 fick sätta upp en 10 kvm friggebod utan lov. 2008 utökades kvadratmeterna till dagens 15 kvm.

Enkelhet hela vägen!

Vi vet att även ett litet hus kan kännas som ett stort projekt. Därför håller vi processen enkel från början till slut.
Så blir din Enkelrum Friggebod till:

uterum friggebod 15 i lärkträ

VECKA 1

Välj storlek & utförande

10 kvm eller 15 kvm? Önskar du ett utförande färdiginrett med exempelvis bastu eller badrum, eller ett Enkelrum med helt öppen planlösning?

interiör med sjöutsikt

VECKA 2

Anpassa

Utnyttja våra smarta färdiga paket med exempelvis kök, bastu och badrum, eller kontakta oss för en skräddarsydd lösning. Våra designers och arkitekter hjälper dig gärna att utforma ditt alldeles egna Enkelrum – hur galen din idé än må vara!

lärkträ fasad

VECKA 3

Beställ

Gör din beställning.

trä

VECKA 4

Förbered för leverans

Ditt Enkelrum handtillverkas på lokalt snickeri av skickliga hantverkare på bara några veckor. Under tiden förbereder du leveransplatsen inför leveransdagen – med husgrund, elanslutning och eventuell vatten- och avloppsanslutning.

friggebod E15 lyfts på plats med mobilkran

VECKA 10

Ta emot ditt Enkelrum

Ditt Enkelrum kommer och lyfts på plats!

Frågor & Svar om Friggebod

Arean på en friggebod får högst vara 15 kvm eller två på sammanlagt 15 kvm utöver de byggnader som det finns bygglov för. Friggebodens höjd får max vara 3 meter från medelmarknivå till taknock.

Avstånd från friggebod till tomtgräns mot gata/väg/allmänning eller grönyta ska vara minst 4,5 meter annars krävs det generellt ett bygglov. De grannar som berörs kan medge att friggeboden placeras närmare än 4,5 meter och då krävs inte bygglov.

En veranda utöver 10 kvadratmeter är tillåtet.

Tillstånd måste skaffas enligt miljöbalken inom strandskyddsområde normalt inom 100 meter från hav, sjö och vattendrag.

En friggebod på maximalt 15 kvm som placeras i anslutning till ett småhus behöver inte uppfylla reglerna om som finns i BBR 5:61 som innefattar regler om skydd mot brandspridning mellan byggnader. Däremot gäller fortfarande övriga regler i BBR.  Alla Enkelrum uppfyller brandklass EI30 i  ytterväggar. Fönster kan behöva brandklassas beroende på Enkelrummets placering gentemot annan byggnad.

För att läsa vidare om friggebod och regler, klicka här. Du  kan även kontakta oss för frågor då vi hjälpt och hanterat många ärenden åt våra tidigare kunder.

Föregående
Nästa

Enkelrum på väg!

Både friggebod E10 och friggebod E15 levereras nyckelfärdigt till din tomt. Du kan flytta in direkt och njuta året om!

För leverans av E10 och E15 används en kranbil som kan lyfta friggeboden cirka 15-20 meter.  Kranbilen är 12 meter lång och 2,5 meter bred (huset är 3,1 meter brett) med en totalvikt om cirka 29 ton. Kranbilen kräver svängutrymme och fast hård mark att köra på. Stödben måste kunna flyttas ut cirka 2 meter åt varje håll.

vackert attefallshus med sadeltak

Mångsysslarens hemmakontor - S34

När Jacob behövde ett hemmakontor blev ett sadeltakshus från Enkelrum lösningen. För en egenföretagare och arbetsterapeut lämnar ett S34 plats för både skrivbord, lager, träningsredskap, mottagningsrum och toalett. Vid behov kan huset agera gästhus, och på sikt ett tillhåll för familjens yngre medlemmar.

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E34

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

attefallshus med sadeltak blickar ut över landskapet

Lofthuset med utsikt - S25

Familjen fastnade för ett lofthus från Enkelrum med de karaktäristiska fönsterpartierna placerade på gaveln. Huset med havsutsikt inrymmer badrum och sovloft för gäster. För att få Enkelrummet att linjera med huvudhuset anpassades ytterfasaden med lockpanel som målades i familjens egen valda kulör, och taket försågs med ett handvalmat aluzinktak.

E34 med utsikt over kullarna

Familjen och friluftshuset - E34

Till tomten belägen i västgötska skogarna valde familjen ett Enkelrum som går i naturens tecken. Med ytterpanel i sibirisk lärk, fönster i specialutförandet furulasyr och innerväggar klädda i plywood ville familjen sätta sin egen prägel på fritidshuset som inrymmer både badrum, kök och sovplatser för hela familjen.

Fritidshus med bastu

Bastuhus på det finska viset - E34

Invigningen av bastuhuset på Öland skedde sommaren 2018 då Marjuts bror och svägerska från Finland kom och hälsade på. Att kombinera gäststuga med bastu är i Finland snarare regel än undantag och enligt Marjut köper alla i Finland bastu innan de köper bostadshuset….

stina och muslihuset

Stina och müslihuset - E25

Det började hemma i köket för 15 år sedan och idag har Stina Wallenbeck och hennes familj ett eget produktionskök på tomten som omsätter en halv miljon. I ett Attefallshus i Varberg produceras nu 2500 kilo müsli varje år.

Anneli ateljen

Anne-Li och ateljén - E25 Loft

I ett rött Attefallshus med loft på Värmdö skapade sig Anne-Li en plats dit hon kunde gå för målning, kreativitet och kontemplation. Det blev den ateljé hon alltid drömt om.
“Alla borde få ha ett sånt ställe, det är så otroligt mycket värt att få ha sitt eget space, oavsett varför man vill gå undan’ säger hon…

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E20

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

poolhus från enkelrum upplyst natt

Poolhuset med havsutsikt - E20

Poolhuset från Enkelrum anpassades med en dubbeldörr i fronten och extra många vädringsfönster bak – allt för att göra den fantastiska utsikten rättvisa. Förutom omklädningsrum och relaxdel har poolhuset en härligt bastudel där paret kan sitta och filosofera och se segelbåtarna glida förbi i fjärden nedanför.

Anna staende framfor sin atelje

Anna och syateljén - E15G

Idag är hon inne på sitt fjärde år med Enkelrum. Hon gläds åt att ha sin vinterbonade verkstad på nära håll. Det är bara att springa de åtta metrarna över gräsmattan när hon får en idé som måste prövas genast. I Enkelrummet väntar provdockan…

E15 kontor vår

Kristina och kontoret - E15

En höstdag kom E15 och lyftes på plats med mobilkran. Veckan efter började det inredas och några dagar senare var det dags för inflyttning. Kristina tycker det är fantastiskt skönt att komma bort från huset och kunna gå in på sitt egna kontor där allt har sin plats. När dagen är slut så låser hon och går ”hem”…

bonava visningsbod E15

Bonava visningsbod - E15

Bostadsutvecklingsföretaget Bonava önskade sig en inbjudande visningsbod för möten med konsumenter och investerare. Den skulle stå i perioder på deras olika byggarbetsplatser. Ett flyttbart Enkelrum som målades i Bonavas egen kulör blev lösningen. För projektet utvecklades en speciell lyftanordning som byggdes in i konstruktionen och gjorde boden till det mest mobila Enkelrummet hittills.

bastuhus med utsikt

Bastuhuset vid vattnet - E15

Strax innan jul för snart tre år sedan anlände Rickards bastuhus. Han valde Enkelrums färdiga bastupaketet med kvalitetsartiklar från Exacta, och gjorde huset personligt med extra glasdörrar i fronten. En enkeldörr till bastun för snabba dopp under kalla årstider, och en dubbeldörr till relaxdelen för att öppna upp under varma sommarkvällar.

bjorn och skrivstugan

Björn och skrivstugan - E10

Den norske författaren Björn blev less på resvägar i oväder. Istället bestämde han sig för ett E10 i trädgården. Skrivstugan reste nyckelfärdig på en trailer hela vägen från Göteborg till nordligaste Stavanger…