Nyckelfärdigt fritidshus

Ett Enkelrum som nyckelfärdigt fritidshus är stort nog att inrymma det mesta och de flesta som du bryr dig om. Våra färdiga lösningar gör det enkelt för dig att skapa ditt egna fritidshus, uthyrningsstuga eller permanentboende. Med en träkonstruktion utvecklad för åretruntanvändning är designen noga anpassad för semesterfirare under både varma och kalla årstider, såväl som för den som vill följa drömmen om att bo mer hållbart på mindre yta. Addera med enkelhet ett eller flera sovrum – och välkomna hela familjen!

Attefallshus E30

Attefallshus E30, 30 kvm är isolerat nog för att bo i året om och stort nog för att inrymma det mesta och de flesta du bryr dig om.

Fritidshus E34

I E34 kan du bo så länge du vill. Ett nyckelfärdigt fritidshus som utan problem fungerar som ett självförsörjande hushåll.

Fritidshus E38

Med rymligare dimensioner, ger E38 på 38 kvm dig drömboendet för dig och din familj till ett bra pris.

Modul E-Länk

Behöver du ett större fritidshus eller en bostad? E-Länk låter dig sammankoppla två eller flera Enkelrum till en större enhet.

Enkelfakta: Svenskarna har flest fritidshus i världen! Från början en självklarhet att bo utan el och rinnande vatten – till idag då vi önskar oss ett fritidshus med alla bekvämligheter på plats för att under perioder kunna “flytta ut” på landet. Ett nyckelfärdigt fritidshus från Enkelrum kan utrustas med de funktioner du önskar, och kräver oftast ett godkänt bygglov.

Enkelhet hela vägen!

Vi vet att även ett litet hus kan kännas som ett stort projekt. Därför håller vi processen enkel från början till slut.
Så blir ditt fritidshus från Enkelrum till:

fritidshus på plats

VECKA 1

Välj storlek & utförande

30, 34, 38 eller större? Önskar du ett komplett utförande färdiginrett med kök och badrum, eller ett Enkelrum i basutförande med helt öppen planlösning?

interiör med sjöutsikt

VECKA 2

Anpassa & beställ

Utnyttja våra smarta färdiga paket med exempelvis kök, bastu och badrum, eller kontakta oss för en skräddarsydd lösning. Våra designers och arkitekter hjälper dig gärna att utforma ditt alldeles egna Enkelrum – hur galen din idé än må vara!

VECKA 3

Ansök hos kommunen

När vi fått din beställning hjälper vi dig med de underlag du behöver skicka in till kommunen för att ansöka om bygglov. Handläggningstiden hos kommunen varierar mellan ett par veckor upp till tre månader.

närbild fasad i organowood

VECKA 5

Förbered för leverans

Ditt Enkelrum handtillverkas på lokalt snickeri av skickliga hantverkare på bara några veckor. Under tiden förbereder du leveransplatsen inför leveransdagen – med husgrund, elanslutning och eventuell vatten- och avloppsanslutning.

nyckelfärdigt30kvm

VECKA 11

Ta emot ditt Enkelrum

Ditt Enkelrum lyfts på plats. Du kan flytta in direkt!

Frågor & Svar om Fritidshus

Att bygga ett nytt hus på en tomt kräver oftast bygglov. Om du vill flytta ett hus till en annan plats räknas det som rivning och du behöver då söka både rivningslov och bygglov.

Du söker bygglov hos byggnadsnämnden i den kommun fritidshuset kommer att stå. Ansökan är skriftligt och innehåller ritningar och andra handlingar som kommunen behöver för att gå igenom och fatta beslut. Vi förser er med de ritningar som gäller för det hus du väljer.

Byggnadsnämnden tar ut en avgift för bygglov. Avgiften skiljer sig mellan kommuner. Vänd dig till byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vilken kostnad som gäller för dig. 

Om ditt Enkelrum ska ligga nära vatten måste tillstånd skaffas enligt miljöbalken inom strandskyddsområde (normalt inom 100 meter från hav, sjö och vattendrag). 

Generellt kan du placera ditt fritidshus 4,5 meter från tomtgräns. Det kan dock finnas undantag som gäller om det finns en avståndsbestämmelse i detaljplanen som gör att huset kan placeras närmare. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att veta vad som gäller för dig och din tomt. 

För att läsa vidare om fritidshus och regler går du in på Boverkets hemsida. Du  kan även kontakta oss för frågor – vi har hjälpt och hanterat många ärenden åt våra kunder.

Föregående
Nästa

Enkelrum på väg!

Det ska vara enkelt att beställa ett alldeles eget nyckelfärdigt fritidshus från Enkelrum. Husens dimensioner är anpassade för transport på våra svenska vägar, och du kan med andra ord få ett nyckelfärdigt fritidshus levererat helt färdigbyggt direkt till din tomt. 

E30 och uppåt kan lyftas cirka 10 meter med kranbil. När du beräknar lyftlängden så mäter du från mitten av bilen till mitten av huset. För längre lyft upp till 40 meter kan mobilkran användas. Kontakta oss för att diskutera förutsättningarna på just din tomt.

vackert attefallshus med sadeltak

Mångsysslarens hemmakontor - S34

När Jacob behövde ett hemmakontor blev ett sadeltakshus från Enkelrum lösningen. För en egenföretagare och arbetsterapeut lämnar ett S34 plats för både skrivbord, lager, träningsredskap, mottagningsrum och toalett. Vid behov kan huset agera gästhus, och på sikt ett tillhåll för familjens yngre medlemmar.

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E34

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

attefallshus med sadeltak blickar ut över landskapet

Lofthuset med utsikt - S25

Familjen fastnade för ett lofthus från Enkelrum med de karaktäristiska fönsterpartierna placerade på gaveln. Huset med havsutsikt inrymmer badrum och sovloft för gäster. För att få Enkelrummet att linjera med huvudhuset anpassades ytterfasaden med lockpanel som målades i familjens egen valda kulör, och taket försågs med ett handvalmat aluzinktak.

E34 med utsikt over kullarna

Familjen och friluftshuset - E34

Till tomten belägen i västgötska skogarna valde familjen ett Enkelrum som går i naturens tecken. Med ytterpanel i sibirisk lärk, fönster i specialutförandet furulasyr och innerväggar klädda i plywood ville familjen sätta sin egen prägel på fritidshuset som inrymmer både badrum, kök och sovplatser för hela familjen.

Fritidshus med bastu

Bastuhus på det finska viset - E34

Invigningen av bastuhuset på Öland skedde sommaren 2018 då Marjuts bror och svägerska från Finland kom och hälsade på. Att kombinera gäststuga med bastu är i Finland snarare regel än undantag och enligt Marjut köper alla i Finland bastu innan de köper bostadshuset….

stina och muslihuset

Stina och müslihuset - E25

Det började hemma i köket för 15 år sedan och idag har Stina Wallenbeck och hennes familj ett eget produktionskök på tomten som omsätter en halv miljon. I ett Attefallshus i Varberg produceras nu 2500 kilo müsli varje år.

Anneli ateljen

Anne-Li och ateljén - E25 Loft

I ett rött Attefallshus med loft på Värmdö skapade sig Anne-Li en plats dit hon kunde gå för målning, kreativitet och kontemplation. Det blev den ateljé hon alltid drömt om.
“Alla borde få ha ett sånt ställe, det är så otroligt mycket värt att få ha sitt eget space, oavsett varför man vill gå undan’ säger hon…

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E20

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

poolhus från enkelrum upplyst natt

Poolhuset med havsutsikt - E20

Poolhuset från Enkelrum anpassades med en dubbeldörr i fronten och extra många vädringsfönster bak – allt för att göra den fantastiska utsikten rättvisa. Förutom omklädningsrum och relaxdel har poolhuset en härligt bastudel där paret kan sitta och filosofera och se segelbåtarna glida förbi i fjärden nedanför.

Anna staende framfor sin atelje

Anna och syateljén - E15G

Idag är hon inne på sitt fjärde år med Enkelrum. Hon gläds åt att ha sin vinterbonade verkstad på nära håll. Det är bara att springa de åtta metrarna över gräsmattan när hon får en idé som måste prövas genast. I Enkelrummet väntar provdockan…

E15 kontor vår

Kristina och kontoret - E15

En höstdag kom E15 och lyftes på plats med mobilkran. Veckan efter började det inredas och några dagar senare var det dags för inflyttning. Kristina tycker det är fantastiskt skönt att komma bort från huset och kunna gå in på sitt egna kontor där allt har sin plats. När dagen är slut så låser hon och går ”hem”…

bonava visningsbod E15

Bonava visningsbod - E15

Bostadsutvecklingsföretaget Bonava önskade sig en inbjudande visningsbod för möten med konsumenter och investerare. Den skulle stå i perioder på deras olika byggarbetsplatser. Ett flyttbart Enkelrum som målades i Bonavas egen kulör blev lösningen. För projektet utvecklades en speciell lyftanordning som byggdes in i konstruktionen och gjorde boden till det mest mobila Enkelrummet hittills.

bastuhus med utsikt

Bastuhuset vid vattnet - E15

Strax innan jul för snart tre år sedan anlände Rickards bastuhus. Han valde Enkelrums färdiga bastupaketet med kvalitetsartiklar från Exacta, och gjorde huset personligt med extra glasdörrar i fronten. En enkeldörr till bastun för snabba dopp under kalla årstider, och en dubbeldörr till relaxdelen för att öppna upp under varma sommarkvällar.

bjorn och skrivstugan

Björn och skrivstugan - E10

Den norske författaren Björn blev less på resvägar i oväder. Istället bestämde han sig för ett E10 i trädgården. Skrivstugan reste nyckelfärdig på en trailer hela vägen från Göteborg till nordligaste Stavanger…