Allt om vad som bygger grunden till minihusen i både kropp och själ

Året är 2005 och friggeboden är ett nytt fenomen. Allt fler vill ha en och hjälp att bygga den. Industridesignern Claes Grönwall ser ett behov för en friggebod på sin tomt, men han hittar bara hus med snickarglädje på byggmarknaden, vilket inte alls är vad han söker. Därför skapar han ett eget optimalt möte mellan design och funktionalitet i form av 10 kvm. Många är intresserade av huset och Claes hemmaprojekt växer till ett företag. Redan året därpå är tillverkningen igång i ett eget snickeri i Göteborg. Huset som får namnet E10 finns kvar bland Enkelrums husmodeller än i dag och tillverkas i två fristående snickerier i Göteborg och Stockholm.

”Enkelrum föddes ur ett riktigt behov, Claes ville ha ett snyggt välisolerat litet hus. Då var det enda som fanns på byggmarknaden oisolerade hus. När vi först lanserade fullt isolerade hus med fina material som kostade sju gånger så mycket som övriga på byggmarknaden tyckte alla det var galet. Vi var tidigt ute bara och det har ju senare visat sig inte vara så galet alls”, berättar Jörgen Axelson som fortsatte rita husen och driva Enkelrum när Claes lämnade företaget 2009.

Claes och Jörgen är bland de första i Sverige att se potentialen i kvadratsmarta, välisolerade småhus för åretruntbruk, som utökar familjens yta. År 2008 gör friggeboden på 15 kvm entré på marknaden och efterfrågan är enorm. Enkelrum kommer snabbt med en ny större modell som blir uppmärksammad för sin design och smarta inredning.

”Vi som jobbar med Enkelrum har gemensamt att vi brinner för husdesign, hållbarhet och hantverk. Att få jobba med sina stora intressen skapar en speciell atmosfär där lekfullhet genomsyrar arbetet.”

10-34 kvm

Jörgen och hans team tar fram ett antal husmodeller som fungerar i många olika miljöer, går snabbt att tillverka och är enkla att lyfta på plats. Ingen reklam behövs  eftersom fokus på material och design sprider sig via husköparna. De till synes standardiserade husen går snabbt att producera och är enkla att lyfta på plats. Men att husen enkelt kan anpassas till varje kund och tillverkas i lokala finsnickerier med lokala material rakt igenom går många förbi. Det är ju i själva verket hantverk, design och husens flexibla arkitektur som gör Enkelrum till den marknadsledande småhustillverkaren.

”Fler kontaktar oss eftersom de är intresserade av mer kompletta småhus. Vår modell E34 har blivit mer och mer populär både som fristående fritidshus och som permanent boende. Det är inte så många som köper Attefallshus för att hyra ut som vi trodde. Våra enklare modeller som inte är fullt utrustade som E20 har sålt massor och används till exempel på sommarstugetomt för att fler i släkten ska komma och bo eller som ett extrahus till äldre släktingar som ett sorts generationsboende. På så sätt bidrar vi till att föra människor närmare varandra”, berättar Jörgen stolt.