bastuhus oland blev en drom

Bastuhus på det finska viset

Paret från Kungsholmen i Stockholm hade länge gått och funderat på något som ytterligare kunde bidra till ökat lugnt på deras lantställe på Öland. »Med krävande arbeten känns det viktigt att kunna släppa allt i Stockholm och åka dit för att slappna av«, säger Magnus Carlström.

Diskussionen och planerna om en eventuell bastu, pool eller gäststuga hade gått fram och tillbaka i fem år, hälften av tiden som paret varit tillsammans. Marjut Sohlman och Magnus Carlström träffades på en utbildning på Handelshögskolan för tio år sedan.

»Vi var mellan relationer, som det heter nu för tiden, och det sa bara pang. Vi gifte oss för fyra år sedan och bjöd in hela klassen. När folk frågar hur den kursen var så brukar jag svara att det är det bästa jag gjort men jag vet inte om jag lärde mig särskilt mycket från själva kursen«, säger Magnus med ett stort leende.

bastuhus oland

På Arlanda EXPO hittade paret till slut något som passade dem, ett E34 hus från Enkelrum som skulle bli ett kombinerat bastuhus med gäststuga.

»Det var tilltalande att vi kunde åka ut och titta på husen och det var en av anledningarna till varför vi valde Enkelrum. De hade även ett hus med bastu på visningsdagen vilket var avgörande då vi kunde se att det var gjort av bra byggare«, säger Magnus.

‘Med krävande arbeten känns det viktigt att kunna släppa allt i Stockholm och åka dit för att slappna av’

oland och natur

sommarhus med bastu och pool

Paret från Kungsholmen i Stockholm hade länge gått och funderat på något som ytterligare kunde bidra till ökat lugnt på deras lantställe på Öland. 

Effektiviteten och designen var även något som tilltalade paret. Möjligheten att konkret se ritningarna med hjälp av simulering var också ett uppskattat inslag. Plan fritidshus 34 kvm

Planlösning till Marjut och Magnus E34 med bastu. 34 kvm inrymmer det mesta gästerna behöver för att sköta sig själva.

Vi värdesatte att vi under korta möten fick koll på alla saker då vi inte har tid att googla på handfat utan istället kunde få allt presenterat. »Det var väldigt enkel kommunikation och Enkelrum har gjort ett fantastiskt jobb«, säger Magnus nöjt.

Vid ett tillfälle åkte Marjut och Magnus även till Åkersberga för att se när deras hus byggdes. »Enkelrum har en väldigt bra byggmästare, vi fick förtroende för honom och han kunde sin sak. Idag måste man vakta sig med byggare«, säger Magnus. Enkelrum har fin, snygg och stilren design, de är flexibla med inredning, väldigt service minded och det är kul att man kan få titta på när huset utvecklas.

gasthus vid poolen på oland

bastuhus inredning

När Enkelrummet var färdigbyggt åkte bastuhuset ned till Öland på en långtradare och efter bara några dagar stod det på plats på trädäcket bredvid den nybyggda utomhuspoolen.

»Det är en jättesnygg modell och från fönstret i bastun ser man ut över poolen, berättar Marjut.«

Invigningen av huset skedde sommaren 2018 då Marjuts bror och svägerska från Finland kom och hälsade på. Att kombinera gäststuga med bastu är i Finland snarare regel än undantag och enligt Marjut köper alla i Finland bastu innan de köper bostadshuset.

sommarhus oland inredning

sommarhus inredning minikok med smeg

Huset har mycket ljusinsläpp och lite känsla av New England med vit inredning, trä och ekparkett. Det är ett stort gästrum med dubbelsäng och till höger finns en kyl med plats för vin och öl till bastun. Sedan finns ett helutrustat badrum som nästan är finare än det vi har i stora huset och en glasad bastu på åtta kvadratmeter.

‘Gäster och fisk börjar lukta efter två dygn’

»Alla köper bastuhus med gästrum först för att man ska kunna ha ett rum där man bor medan man bygger huset. Sedan blir bastuhuset till gästboende efter det«, berättar Marjut. Något annat som Marjut och Magnus blivit varse sedan de fick en gäststuga är alla vänner som plötsligt vill komma och hälsa på och paret har behövt ta till sig av ett passande finskt uttryck. »Gäster och fisk börjar lukta efter två dygn«, säger Marjut.

Hon fortsätter »Alla vänner vill komma hit helt plötsligt, vilket är jätteroligt. Samtidigt har vi försökt sätta upp något regelverk för oss själva, två nätter funkar men tre nätter är för mycket, vi måste också vila på vår semester.«

Magnus fyller i »I slutändan har vi mer trevligt när vi är själva, vi åker till havet, ligger vid poolen och tar ett bastubad.«

Text Miriam Lange Bålman
Foto Emmi Roosling