bastuhus oland blev en drom

Bastuhus på det finska viset

Paret från Kungsholmen i Stockholm hade länge gått och funderat på något som ytterligare kunde bidra till ökat lugnt på deras lantställe på Öland. »Med krävande arbeten känns det viktigt att kunna släppa allt i Stockholm och åka dit för att slappna av«, säger Magnus Carlström.

Diskussionen och planerna om en eventuell bastu, pool eller gäststuga hade gått fram och tillbaka i fem år, hälften av tiden som paret varit tillsammans. Marjut Sohlman och Magnus Carlström träffades på en utbildning på Handelshögskolan för tio år sedan.

»Vi var mellan relationer, som det heter nu för tiden, och det sa bara pang. Vi gifte oss för fyra år sedan och bjöd in hela klassen. När folk frågar hur den kursen var så brukar jag svara att det är det bästa jag gjort men jag vet inte om jag lärde mig särskilt mycket från själva kursen«, säger Magnus med ett stort leende.

bastuhus oland

På Arlanda EXPO hittade paret till slut något som passade dem, ett E34 hus från Enkelrum som skulle bli ett kombinerat bastuhus med gäststuga.

»Det var tilltalande att vi kunde åka ut och titta på husen och det var en av anledningarna till varför vi valde Enkelrum. De hade även ett hus med bastu på visningsdagen vilket var avgörande då vi kunde se att det var gjort av bra byggare«, säger Magnus.

‘Med krävande arbeten känns det viktigt att kunna släppa allt i Stockholm och åka dit för att slappna av’

oland och natur

sommarhus med bastu och pool

Paret från Kungsholmen i Stockholm hade länge gått och funderat på något som ytterligare kunde bidra till ökat lugnt på deras lantställe på Öland. 

Effektiviteten och designen var även något som tilltalade paret. Möjligheten att konkret se ritningarna med hjälp av simulering var också ett uppskattat inslag. Plan fritidshus 34 kvm

Planlösning till Marjut och Magnus E34 med bastu. 34 kvm inrymmer det mesta gästerna behöver för att sköta sig själva.

Vi värdesatte att vi under korta möten fick koll på alla saker då vi inte har tid att googla på handfat utan istället kunde få allt presenterat. »Det var väldigt enkel kommunikation och Enkelrum har gjort ett fantastiskt jobb«, säger Magnus nöjt.

Vid ett tillfälle åkte Marjut och Magnus även till Åkersberga för att se när deras hus byggdes. »Enkelrum har en väldigt bra byggmästare, vi fick förtroende för honom och han kunde sin sak. Idag måste man vakta sig med byggare«, säger Magnus. Enkelrum har fin, snygg och stilren design, de är flexibla med inredning, väldigt service minded och det är kul att man kan få titta på när huset utvecklas.

gasthus vid poolen på oland

bastuhus inredning

När Enkelrummet var färdigbyggt åkte bastuhuset ned till Öland på en långtradare och efter bara några dagar stod det på plats på trädäcket bredvid den nybyggda utomhuspoolen.

»Det är en jättesnygg modell och från fönstret i bastun ser man ut över poolen, berättar Marjut.«

Invigningen av huset skedde sommaren 2018 då Marjuts bror och svägerska från Finland kom och hälsade på. Att kombinera gäststuga med bastu är i Finland snarare regel än undantag och enligt Marjut köper alla i Finland bastu innan de köper bostadshuset.

sommarhus oland inredning

sommarhus inredning minikok med smeg

Huset har mycket ljusinsläpp och lite känsla av New England med vit inredning, trä och ekparkett. Det är ett stort gästrum med dubbelsäng och till höger finns en kyl med plats för vin och öl till bastun. Sedan finns ett helutrustat badrum som nästan är finare än det vi har i stora huset och en glasad bastu på åtta kvadratmeter.

‘Gäster och fisk börjar lukta efter två dygn’

»Alla köper bastuhus med gästrum först för att man ska kunna ha ett rum där man bor medan man bygger huset. Sedan blir bastuhuset till gästboende efter det«, berättar Marjut. Något annat som Marjut och Magnus blivit varse sedan de fick en gäststuga är alla vänner som plötsligt vill komma och hälsa på och paret har behövt ta till sig av ett passande finskt uttryck. »Gäster och fisk börjar lukta efter två dygn«, säger Marjut.

Hon fortsätter »Alla vänner vill komma hit helt plötsligt, vilket är jätteroligt. Samtidigt har vi försökt sätta upp något regelverk för oss själva, två nätter funkar men tre nätter är för mycket, vi måste också vila på vår semester.«

Magnus fyller i »I slutändan har vi mer trevligt när vi är själva, vi åker till havet, ligger vid poolen och tar ett bastubad.«

Text Miriam Lange Bålman
Foto Emmi Roosling

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Läs fler inlägg

visningshus 30 till salu

Visningshus till salu!

UPDATE: VISNINGSHUSET ÄR NU SÅLT! Ett Attefallshus på 30 kvadrat som använts som vårt visningshus i Stockholm finns nu till

enkelrum_dromhem

Enkelrum i SVDs bilaga Drömhem!

“Attefallshusen blev idylliskt lantställe” är titeln till reportaget i Svenska dagbladets bilaga Drömhem där vi får följa en familj som

vackert attefallshus med sadeltak

Mångsysslarens hemmakontor - S34

När Jacob behövde ett hemmakontor blev ett sadeltakshus från Enkelrum lösningen. För en egenföretagare och arbetsterapeut lämnar ett S34 plats för både skrivbord, lager, träningsredskap, mottagningsrum och toalett. Vid behov kan huset agera gästhus, och på sikt ett tillhåll för familjens yngre medlemmar.

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E34

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

attefallshus med sadeltak blickar ut över landskapet

Lofthuset med utsikt - S25

Familjen fastnade för ett lofthus från Enkelrum med de karaktäristiska fönsterpartierna placerade på gaveln. Huset med havsutsikt inrymmer badrum och sovloft för gäster. För att få Enkelrummet att linjera med huvudhuset anpassades ytterfasaden med lockpanel som målades i familjens egen valda kulör, och taket försågs med ett handvalmat aluzinktak.

E34 med utsikt over kullarna

Familjen och friluftshuset - E34

Till tomten belägen i västgötska skogarna valde familjen ett Enkelrum som går i naturens tecken. Med ytterpanel i sibirisk lärk, fönster i specialutförandet furulasyr och innerväggar klädda i plywood ville familjen sätta sin egen prägel på fritidshuset som inrymmer både badrum, kök och sovplatser för hela familjen.

Fritidshus med bastu

Bastuhus på det finska viset - E34

Invigningen av bastuhuset på Öland skedde sommaren 2018 då Marjuts bror och svägerska från Finland kom och hälsade på. Att kombinera gäststuga med bastu är i Finland snarare regel än undantag och enligt Marjut köper alla i Finland bastu innan de köper bostadshuset….

stina och muslihuset

Stina och müslihuset - E25

Det började hemma i köket för 15 år sedan och idag har Stina Wallenbeck och hennes familj ett eget produktionskök på tomten som omsätter en halv miljon. I ett Attefallshus i Varberg produceras nu 2500 kilo müsli varje år.

Anneli ateljen

Anne-Li och ateljén - E25 Loft

I ett rött Attefallshus med loft på Värmdö skapade sig Anne-Li en plats dit hon kunde gå för målning, kreativitet och kontemplation. Det blev den ateljé hon alltid drömt om.
“Alla borde få ha ett sånt ställe, det är så otroligt mycket värt att få ha sitt eget space, oavsett varför man vill gå undan’ säger hon…

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E20

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

poolhus från enkelrum upplyst natt

Poolhuset med havsutsikt - E20

Poolhuset från Enkelrum anpassades med en dubbeldörr i fronten och extra många vädringsfönster bak – allt för att göra den fantastiska utsikten rättvisa. Förutom omklädningsrum och relaxdel har poolhuset en härligt bastudel där paret kan sitta och filosofera och se segelbåtarna glida förbi i fjärden nedanför.

Anna staende framfor sin atelje

Anna och syateljén - E15G

Idag är hon inne på sitt fjärde år med Enkelrum. Hon gläds åt att ha sin vinterbonade verkstad på nära håll. Det är bara att springa de åtta metrarna över gräsmattan när hon får en idé som måste prövas genast. I Enkelrummet väntar provdockan…

E15 kontor vår

Kristina och kontoret - E15

En höstdag kom E15 och lyftes på plats med mobilkran. Veckan efter började det inredas och några dagar senare var det dags för inflyttning. Kristina tycker det är fantastiskt skönt att komma bort från huset och kunna gå in på sitt egna kontor där allt har sin plats. När dagen är slut så låser hon och går ”hem”…

bonava visningsbod E15

Bonava visningsbod - E15

Bostadsutvecklingsföretaget Bonava önskade sig en inbjudande visningsbod för möten med konsumenter och investerare. Den skulle stå i perioder på deras olika byggarbetsplatser. Ett flyttbart Enkelrum som målades i Bonavas egen kulör blev lösningen. För projektet utvecklades en speciell lyftanordning som byggdes in i konstruktionen och gjorde boden till det mest mobila Enkelrummet hittills.

bastuhus med utsikt

Bastuhuset vid vattnet - E15

Strax innan jul för snart tre år sedan anlände Rickards bastuhus. Han valde Enkelrums färdiga bastupaketet med kvalitetsartiklar från Exacta, och gjorde huset personligt med extra glasdörrar i fronten. En enkeldörr till bastun för snabba dopp under kalla årstider, och en dubbeldörr till relaxdelen för att öppna upp under varma sommarkvällar.

bjorn och skrivstugan

Björn och skrivstugan - E10

Den norske författaren Björn blev less på resvägar i oväder. Istället bestämde han sig för ett E10 i trädgården. Skrivstugan reste nyckelfärdig på en trailer hela vägen från Göteborg till nordligaste Stavanger…