eldstad kamin i svart

Bo energieffektivt på färre kvadrat

Gör inte av med energi i onödan. Enkelrums omtyckta design är inte bara vacker att se på. Den är noga uttänkt för att du ska kunna hålla nere elförbrukningen. Här delar några av våra Enkelrumägare med sig av insikter kring sin elförbrukning från det gångna året. Gemensamt har de luftvärmepump som den primära uppvärmningskällan. 

Under november första året med Enkelrummet (2021), som var ganska kall på Gotland var förbrukningen 192 kWh, och då var vi där i sex dagar och hade 20 grader inomhus. För hela 2022 hamnade förbrukningen på 3 081 kWh.‘ berättar Anna-Carin. Om senaste året berättar hon vidare:

‘Det har sett ännu bättre ut under 2023, då förbrukningen landade på totalt 2 232 kWh för helåret. Då har vi ändå varit där flera perioder under hösten och i stort sett hela sommaren från mitten av maj.

Hon låter luftvärmepumpen stå på 8 grader grader när de inte är på plats i sin Enkelrumlänga på 70 kvadrat. Månaderna när de inte varit där har underhållsvärmen motsvarat runt 94 kWh.

Husägaren av ett Enkelrum E68 förväntar sig hamna på en liknande förbrukning under året:

‘Jag har nu kollat årets elförbrukning och den kommer troligen landa på ca 2 500 kWh. Men då ska man komma ihåg att vi hållit på att bygga på vår gäststuga under året och haft en del byggelsförbrukning.’

Bägge husen används som fritidshus, och E68:an mer frekvent under helger. En orsak till att E68:an trots att huset används oftare, inte ser en markant högre förbrukning, kan vara att detta hus är utrustat med vedeldad kamin. Något som många husägare har förstått värdet av i vinter.

Ägaren av en Enkelrumlänga S60 och ett tillhörande Attefallshus S30 i Stockholms skärgård intygar att den kalla vintern påverkat deras energiförbrukning.

I december var förbrukningen 1 150 kWh, medan våren och sommaren gav lägre nivåer på runt 600 kWh/månad, när vi var där hela familjen på 6 personer och använde båda husen.‘ Han berättar vidare:

Vi värmer upp bara med luftvärmepump och det drar förstås iväg under kalla perioder. Vi kommer inte hinna dit nu i januari så får se vad förbrukningen landar på då.

Familjen låter luftvärmepumpen stå på 10 grader när de inte är på plats. Inför nästa vinter överväger, även dem, att installera en vedeldad kamin i fritidshuset på grund av fördelarna det ger.

Så, vad är hemligheten?

Enkelrum är byggt av närmast magiska material, inifrån och ut!

Träfönster från Svenska Fönster med treglas låter naturens skådespel vara ständigt närvarande, utan att släppa in kylan. Och det högeffektiva isoleringsmaterialet Kooltherm lämnar väggarna välisolerade utan att stjäla värdefulla kvadrat. Innanför väggarna på alla Enkelrum över 30 kvadrat finns förutom 65 mm stenull, även 80 mm Kootlherm. För att uppnå samma isolervärde med bara mineralull hade väggarna behövt vara runt 200 mm istället för 145 mm. I ett E30 innebär det att man får nästan 1.5 kvadrat mer att bo på.

Lägg till att Enkelrum över 30 kvadrat är täta nog att liknas vid vilken nyproducerad villa som helst. Och förbereds oftast när de kommer upp i storlek med plats för luftvärmepump och kamin som ytterligare värmekälla under vintern. För värme lika mycket som mysfaktor. Det vill säga, ditt Enkelrum går snabbt att värma upp – och gör allt för att hålla kvar både dig och värmen!

Motivet Allvaret inredning plywood luftvärmepump

eldstad kamin i svart

Nu vet du hemligheten! Är du redo att spara energi medan du njuter i ditt egna Enkelrum?

Kontakta oss på hello@enkelrum.se

Upptäck våra större husmodeller, som alla kan anpassas för permanentboende: https://enkelrum.se/nyckelfardigt-fritidshus-fran-enkelrum/