Bo energieffektivt på färre kvadrat

Gör inte av med energi i onödan. Enkelrums omtyckta design är inte bara vacker att se på. Den är noga uttänkt för att du ska kunna hålla nere elförbrukningen. Här delar några av våra Enkelrumägare med sig av insikter kring sin elförbrukning från det gångna året.

Under november som var ganska kall på Gotland var förbrukningen 192 kWh, och då var vi där i sex dagar och hade 20 grader inomhus. Det här året, jan-nov ligger förbrukningen på 2 664 kWh.’ berättar Anna-Carin.

Hon låter luftvärmepumpen stå på 8 grader grader när de inte är på plats i sin Enkelrumlänga på 70 kvadrat. Månaderna när de inte varit där har underhållsvärmen motsvarat runt 94 kWh.

Husägaren av ett Enkelrum E68 förväntar sig hamna på en lägre förbrukning än så under året:

’Jag har nu kollat årets elförbrukning och den kommer troligen landa på ca 2 500 kWh. Men då ska man komma ihåg att vi hållit på att bygga på vår gäststuga under året och haft en del byggelsförbrukning.’

Bägge husen används som fritidshus, och E68:an mer frekvent under helger. En orsak till lägre förbrukningen kan vara att detta hus är utrustat med vedeldad kamin. Något som många husägare har förstått värdet av i vinter.

På grund av ändå ganska varmt väder så har vi när vi varit på plats bara behöva använda luftvärmepumpen några timmar och inte satt igång någon annan uppvärmning. Men nu kommer ju kylan och vi får lära oss mer om vad som krävs för att hålla huset behagligt.’

Detta berättar Enkelrumägare av ett Enkelrum S60 som står i kö för att få levererat en vedeldad kamin till sitt fritidshus.

Så, vad är hemligheten?

Enkelrum är byggt av närmast magiska material, inifrån och ut!

Träfönster från Traryd med treglas låter naturens skådespel vara ständigt närvarande, utan att släppa in kylan. Och det högeffektiva isoleringsmaterialet Kooltherm lämnar väggarna välisolerade utan att stjäla värdefulla kvadrat. Innanför väggarna på alla Enkelrum över 30 kvadrat finns förutom 65 mm stenull, även 80 mm Kootlherm. För att uppnå samma isolervärde med bara mineralull hade väggarna behövt vara runt 200 mm istället för 145 mm. I ett E30 innebär det att man får nästan 1.5 kvadrat mer att bo på.

Lägg till att alla Enkelrum över 30 kvadrat är täta nog att klara samma täthetsprov som vilken nyproducerad villa som helst. Och förbereds oftast när de kommer upp i storlek med plats för luftvärmepump och kamin som ytterligare värmekälla under vintern. För värme lika mycket som mysfaktor. Det vill säga, ditt Enkelrum går snabbt att värma upp – och gör allt för att hålla kvar både dig och värmen!

eldstad

Nu vet du hemligheten! Är du redo att spara energi medan du njuter i ditt egna Enkelrum?

Kontakta oss på hello@enkelrum.se

Upptäck våra större husmodeller, som alla kan anpassas för permanentboende: https://enkelrum.se/nyckelfardigt-fritidshus-fran-enkelrum/

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Läs fler inlägg