dubbel husdrom

Dubbel husdröm på gotländska landsbygden

När systrarna återvände till sin barndomsö var utmaningen att hitta en gemensam plats för två familjer. Nu bor de grannar i varsitt nybyggt hus med stora fönster med utsikt över den gotländska naturen. 

Lollo och Anna-Carins föräldrar är gotlänningar och flyttade till fastlandet 1964. När lillasyster Lollo skulle födas hade familjen flyttat till Malmö och återvände till ön varje sommar. 

”Under många år hade vi en gammal släktgård i Väte socken och de senaste 25 åren var tillflykten ett gulligt litet hus i Visby innerstad. Här satt vi på den lilla gården med ringmuren som granne”, berättar Anna-Carin. 

När föräldrarna sålde huset 2020 började systrarna leta efter en gemensam plats att samlas kring. Det enklaste att komma överens om var ett nytt läge långt utanför vimlet i sommarstaden. 

enkelrum lank jarnvitriol fasad

fritidshus japandi svart

De tittade på stora hus som var till salu och fastnade i frågan hur de skulle kunna leva där samtidigt. Drömmen då var ett stort gemensamt hus med lada att inreda och umgås i men det var svårt att planera nog sovplatser till barn och kommande barnbarn. Omgivningen varnade – risken för tjafs är stor med ett gemensamt hus när syskon ska samäga.

Ett avstyckat och projekterat område strax norr om Burgsvik låg ute till salu med ett tjugotal tomter. Här fann de drömläget. 

”Vi trivs jättebra här och vill aldrig åka hem”, säger Anna-Carin. 

Lollo stämmer in och fortsätter: ”och det är nära till återvinningen vid ”hundlausar”, som är ett område med låg växtlighet. Här blåser det så att det inte går att släppa ”hunden lös”, det blir ”hund lausar” på gotländska. Man bli ju lycklig av att åka till återvinningen och vi sorterar alla sopor så det blir många besök.” 

De upptäckte tomterna när de nyss kommit ut till försäljning och valde två bredvid varandra. 

enkelrum fritidshus

lankhus jarnvitriol

enkelrumlanga gotland svart enkelrum

Anna-Carins svarta Enkelrumlänga står lite snett på tomten till skillnad mot Lollos E-länk lösning. Jag är väldigt nöjd med att det är snedställt och det gör tomterna och vår gemensamma innergård mer levande. Vi har liknande hus men inte likadana. 

”Här finns mycket gammal bebyggelse kring området och vi kände oss välkomna från start. Vi går under epiteten ”systrarna”. Folk här undrade vad som hände på våra tomter, de trodde säkert att pengarna tagit slut för grunden stod i tre månader innan det hände något. Inte kunde grannarna veta att husen höll på att byggas för fullt på snickeriet utanför Göteborg.” 

Sedan kom plötsligt kranbilen med Anna-Carins svarta Enkelrumlänga på 60 kvm och Lollos E-länk lösning med fasad i järnvitriol som blev 67 kvm. Det var en stor händelse i området och en folksamling tittade på när husen rullade in. Bygget har inspirerat. Här finns 20 tomter och på fyra står hus från Enkelrum.

E-lank jarnvitriol

Målbilden för dem båda var enkla och stilrena hem. Särskilt Anna-Carin var inspirerad av den så kallade ”japandistilen” – en mix av japans eleganta minimalism och det enkla skandinaviska. Hon upptäckte Enkelrum och gillade stilen på husen och konceptet med att sätta ihop flera huskroppar. Processen var smidig för dem som inte bodde på Gotland. De tilltalades av att husen byggdes på fastlandet. En timme innan byggnaderna kom på plats åkte de dit och i juni 2021 stod husen klara. 

»Vi hade en massa idéer i samarbete med Enkelrum och fick vår vilja igenom vad gäller stil, kök och planlösning. Kvaliteten på standarden var bra tyckte vi och det avgjorde valet av husbyggare. Vi fastnade för den stilrena arkitekturen och väggar med liggande vit träpanel och ljusa trägolv «

korridor lank

fritidshus interior kok japandi

Anna-Carin: Jag är så förtjust i skafferiet! Där står det japanska porslinet från den egna e-handeln. Att få plats med så mycket där inne gör att köket känns så mycket större. 

Husen skiljer sig åt i interiör även om de går i ljusa kulörer med träinslag. Båda valde ett stort skafferi med många hyllmeter och öppna kökshyllor. I ett litet hus där många bor samtidigt kan det bli plottrigt ganska snabbt och skafferierna fyller sin funktion.

fritidshus gotland skafferi

I Stockholm bor systrarna i olika delar av stan men på Gotland är de grannar. 

”Vi är nöjda med att ha varsitt hus, vill man inte sitta i knät på varandra behöver man inte det”, säger Anna-Carin. ”Vi har vårt egna hem och sen delar vi också mycket. Det är trevligt när det lyser hos grannen men vi sitter inte inne hos varandra varje kväll.” 

» Jag har drömt om att bo på husbåt eller att bygga om en gammal pickup till litet hem, eller ett transportabelt hus som man bygger på släp. Inspirationen kommer från Youtube-kanaler som ”Living Big in a Tiny House”, jag blir så lycklig när jag ser hur folk kan leva på liten yta! Jag älskar när saker har fler funktioner «

– Anna-Carin

Anna-Carin får ofta besök av sin son och hans fru och de tre barnbarnen, Lollo delar huset med två barn i dryga 20-årsåldern. Just nu ryms alla och tomterna har plats för attefallshus när det behövs för kommande generationer. 

fritidshus_enkelrum_burgsvik

Två bodar mellan husen fungerar som insynsskydd för en gemensam yta rakt över tomtgränsen. 

”Vi väntar på växter just nu så tomten är ganska trist men vi ser fram emot en vacker gemensam trädgård”, säger Lollo.  ”Vi gillar idén om compact living med fokus på ordning och det enkla livet båda två men Anna-Carin nördar in på det”, berättar Lollo. 

”Ja, jag har drömt om att bo på husbåt eller att bygga om en gammal pickup till litet hem, eller ett transportabelt hus som man bygger på släp. Inspirationen kommer från Youtube-kanaler som ”Living Big in a Tiny House”, jag blir så lycklig när jag ser hur folk kan leva på liten yta! Jag älskar när saker har fler funktioner”, fortsätter Anna-Carin. 

”Din dröm är väl som Kalle Ankas husvagn, där precis all inredning förvandlas från natt till morgon!”, tillägger Lollo. 

De skrattar innan Anna-Carin säger:

”Skämt åsido, det handlar om frihetskänslan i att inte ha mer saker än jag behöver, överflöd av prylar blir bara stress. Jag bor litet i Stockholm också, 44 kvm på Hornstull.”

fritidshus_interior

Anna-Carin: Vi har fem dörrar som leder ut till trädäcket. Först tänkte vi att det kanske är onödigt och skulle snåla in på två men nu är vi nöjda med att vi inte gjorde det. Vi blir många i huset och alla springer in och ut. Liv och rörelse, det vill vi ha plats för! 

sovrum interior japandi

Lollo tycker det är skönt att sakerna man redan har betyder mer, de får ett värde på ett annat sätt än när de byts ut hela tiden.  

”Det var svårt att bara slänga mammas och pappas liv, vi sparade en del som vi använder i huset nu. Anna-Carin har det gamla matbordet kvar och jag har sparat slagbordet.”

koket slagbord

enkelrum interior lank sovrum

Lollo: Det gamla slagbordet i köket är från mamma och pappa.

Efter att ha traskat runt på Visbys gator många år åker de sällan till stan. När de ska handla blir det lokalt i Burgsvik och när utbudet inte räcker till åker de till Hemse några mil bort, en liten mysig småstad med mataffär och fiskbutik.

Helst vill de vara i och kring sina hus så mycket som möjligt. Anna-Carin har luftvärmepump och Lollo valde golvvärme, båda kan styras via en app och det fungerade fint i vintras då de firade nyår på Gotland.

”Vi vill vara här längre perioder, inte bara om sommaren”, säger Anna-Carin som jobbar som konsult och kommer gå i pension innan Lollo. 

enkelrum badrum och toalett

Efter att ha levt många somrar med toakö var två toaletter i varje hus en prioritet.   

”Lollos man som jobbar hemifrån vill bo här jämt. Han försöker övertyga Lollo att flytta på heltid. Danne känner sig fri men fast med en fru som ska till jobbet hela tiden. Han är bara nöjd på somrarna”, retas Anna-Carin med lillasyster.

enkelrum fritidshus interior forvaring

Lollo: Hallen blev så bra! Den är placerat i länken mellan mina två moduler. Jag har en stor hund och hallen underlättar i att hålla huset rent. Vi ordnade en platsbyggd hallmöbel med fack, hängare och snygga krokar och den blev jag väldigt nöjd med. 

enkelrum lank kok

postsorteringsvagn kok enkelrum lank

Lollo: Postsorteringsvagnen i plåt är en favorit. Den fick plats perfekt i köket med en massa praktiska fack. 

Under sommaren kallas Storsudret ”Sudermalm” men där tar likheterna slut. Tystnad och havsvindar präglar området. Även om systrarna nu har sina drömhus att komma hem till på Gotland är det framförallt naturen som lockar. 

enkelrum gotland interior sovrum fritidshus

Anna-Carin: Vita linnegardiner på dragskenor för alla fönster har både jag och Lollo istället för persienner. 

 ”Gotland är speciellt, det är så fint här och vi bor 100 meter från havet. Ön har ett ursprung som är lätt att ta till sig. För att komma närmare den unika naturen har vi sandsten på tomten och och det får vara lite vildvuxet. Vi planerar också ett gotländskt tun, en gärdsgård mot gatan och syrenhäck som är tradition här på ön”, säger Lollo och drömmer vidare. 

Lollos E-länk lösning i järnvitriol: Två husmoduler av Enkelrums modell E38 har sammanfogats på plats med en länk som fungerar som hall och korridor. Totalt är huset 67 kvadratmeter. 

Anna-Carins svarta Enkelrumlänga: Två husmoduler av Enkelrums modell E34 har sammanfogats på plats. Totalt är huset 60 kvadratmeter. 

Följ Anna-Carins resa på: Lensbo_storsudret

Fotograf: Emma Jönsson Dysell

Text: Martina Strand