skulturer i tra bennysgotwood

Enkelrum visar utställningen Industrial Driftwood av Ben Graham.

INDUSTRIAL DRIFTWOOD – Byggindustrins spill- och restbitar får nytt liv

ENKELRUM SHOWROOM 10 JUN 2021 – 1 SEP 2021

I utställningen ’Industrial Driftwood’ som just nu visas i Enkelrums showroom i Stockholm vill londonbaserade formgivaren Ben Graham uppmärksamma materialens cykliska natur. Genom att använda rest- och spillbitar av trä från byggindustrin skapar han skulpturer som antar nya utomjordsliga former.

utställning showroom

Tillverkningsprocesser syftar till att omvandla materialens råa form och samtidigt bevara deras naturliga styrka och hållbarhet. Redan tidigt 1800-tal började tunna lager av trä limmas samman för att åstadkomma en hållfasthet och regelbundenhet i träet som inte naturen själv kan framställa. Tack vare dessa egenskaper utgör Plywood idag en självklarhet i våra liv – från att agera gjutformen till de betongkonstruktioner vi lever i, till att vackert bekläda våra innemiljöer.

Skulpturerna i serien Industrial Driftwood har alla skapats av restprodukter från denna industri. Ett överskottsmaterial som trots sina unika hållfasta egenskaper, ofta kasseras som komersiellt avfall.

» Jag tycker det är viktigt att vi reflekterar över våra saker, vad vi använder, slänger, och vad som händer med det när vi gör det. Alla mina verk handlar om den processen, hur våra saker bryts ner och hur långt tid det faktiskt tar. Med tanke på att träet jag använt till skulpturerna skulle ha kastats, känns det galet att tänka att många nu kommer att finnas här i många år framöver «

Genom att ge nytt liv åt detta alldagliga material, hoppas Ben uppmärksamma dess cykliska natur. Bland hans träskulpturer kvarstår missfärgningar, sammanfogningsmärken och hål från materialens tidigare syfte, som en påminnelse om varje forms tidigare liv.

skulturer i tra bennysgotwood

bennysgotwood traskulptur

bennysgotwood

De smidiga och asymmetriska formerna av Bens skulpturer har ingen “front” eller “baksida” och är avsedda att bettrakta, röras och utforskas från olika vinklar.

Skapa något av ingenting

» Jag tycker det är viktigt att vi reflekterar över våra saker, vad vi använder, slänger, och vad som händer med det när vi gör det. Alla mina verk handlar om den processen, hur våra saker bryts ner och hur långt tid det faktiskt tar. Med tanke på att träet som jag använt till denna serie skulpturer skulle ha kastats, känns det galet att många (förhoppningsvis) kommer att finnas här i många år framöver «

wooden sculpture in enkelrum showroom

Enkelrum Kontor 04

enkelrum kontor

bennysgotwood

Utställningen finns att se i Enkelrums kontor & showroom på Rehnsgatan 3 i Stockholm och pågår till och med 15 september. Boka din visning på hello@enkelrum.se, eller betrakta utifrån showroomet, vi släpper in 2 besökare åt gången.

Alla Bens skulpturer unika och handkarvade. Är du intresserad av att köpa? Fråga oss om prislista.

För mer information www.bennysgotwood.com/industrial-driftwood

Instagram

@bennysgotwood

@enkelrum

Fotograf Mathilda Werngren

@mathildaw