Nest

Från PTSD till superhost på Airbnb – Deras nya liv började med ett litet bo

En tragisk händelse vände livet upp och ner för det tyska paret Björn och Jule. Deras nya grund blev ett litet bo. Nu gör huset de kallar Nest succé bland gäster som får chansen att stanna upp tack vare Björns inre resa. 

På en liten kulle i en bokskog 150 meter till den privata badbryggan vid sjön Immeln ligger ”The Nest” som stod klart 2021. Den lugna oasen är resultatet av en turbulent tid: Björns karriär inom den tyska polisen fick sitt slut efter 29 år. När vi ringer upp sitter han på sin nya arbetsplats, en studio i huset i Tyskland, där paret bor när de inte njuter av sjötomten i Sverige.

Fritidshus modern Nest sweden

»En dag fick jag och min chef ett uppdrag som spårade ur, det slutade med att en människa blev skjuten framför ögonen på oss. Det tog fem år att utveckla PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Jag blev yr, darrig, kunde inte koncentrera mig och kändes mig svag i kroppen. Jag hade även mardrömmar och ångestsyndrom«, berättar Björn. 

Under en resa utomlands sa plötsligt Björn till Jule att han inte kommer att gå tillbaka till polisen, hela polissystemet var en trigger. Han måste byta bana. Frågorna var många – hur skulle de ha råd att ha kvar huset hemma i Tyskland och vad skulle Björn arbeta med? Framförallt ställde de sig frågan om hur tillvaron skulle kunna bli mer meningsfull. De började prata om vad de verkligen ville göra och kom in på den gemensamma styrkan att driva projekt tillsammans och intresset för inredning och arkitektur. Att planera huset blev en överraskande läkningsprocess för Björn. 

»Under husbygget fick jag prata med människor och delta i möten. Det gav mig självförtroende igen, något som är viktigt för någon med PTSD. Hela planeringsprocessen tog en månad och det blev en god terapi att komma tillbaka till ett socialt liv och det stärkte mig mentalt. Jag trodde aldrig att det var det som skulle hjälpa. Ibland visar livet vägen och du måste bara ta steget. Det ledde mig till en bra plats!«

fritidshus modernt Nest

svart fritidshus Enkelrum Nest Sweden

nest kitchen

Nest panorama vy

Björn fick hjälp av en terapeut och en homeopat. Det var en tid med rädslor och att ta ett steg i taget mot ett nytt liv. 

»Att Jule ville gå med mig, det är jag så tacksam för« , säger Björn med allvar och lättnad i rösten. »Jag har lärt mig att föra en inre dialog så att mitt inre jag vet att den hårda tiden aldrig kommer tillbaka. «   

Han pratar varmt om homeopaten som läkte honom genom att se och behandla orsaken bakom symtomen och berättar om glädjen när han hittade tillbaka till passionen för fotografi. Nu arbetar han tillsammans med två frilansfotografer. De täcker upp för varandra vilket ger mer ledig tid, något som han prioriterar högre nu. Snart är det Jules tur att satsa på något nytt, med Björn vid sin sida.

Under intervjun en söndagskväll kommer Jules hem från sitt arbetspass på ålderdomshemmet. Hon vinkar in i kameran. 

»Det krävs mod att ändra livet men ibland måste du bara våga sakta ner för att kunna se alla möjligheter och tro på att du kan gå din egen väg«, påminner Björn. »Nu när jag gjort min förändring ska vi fokusera på Jules passion för trädgårdsdesign och hur det ska kunna bli en ny karriärväg. Vi planerar att köpa en van som gör företaget mobilt.« 

De ser fram emot att leva ett friare liv, resa mer och vara i huset oftare. 

nest sweden svart fritidshus

nest fonster horna

nest immlen reflektion glasparti

nest kok detalj vipp lampor

Succé på Airbnb – idén bakom Nest är en tillflyktsort från det fartfyllda kreativa livet hemma i Tyskland och att dela lugnet med andra människor när det lilla huset står tomt.

»Jag var öppensinnad med hur återhämtningen skulle se ut efter min diagnos. Min läkning och hur jag uppfattar världen nu ”på andra sidan” tycker jag är ett bevis på att det mesta går för fort. Vi vill att Nest ska vara en knuff i en ny riktning för andra som kommer hit. Förhoppningsvis kan vi bygga ett till litet hus på tomten.«

Nest visade sig vara ett framgångsrikt koncept som har gjort Björn och Jule till superhosts på Airbnb. Självklart har de även en ekonomisk plan som har fallit väl ut, eftersom de är i huset en gång varje årstid hyr de ut huset återstoden av året och idén med investeringen är att den på sikt ska täcka det ekonomiska glappet mellan Björns uppdrag som fotograf och förlorad inkomst som kom med karriärbytet. Intäkterna från uthyrningen visar att huset är en lika god satsning materiellt som känslomässigt. 

»Airbnb är smidigt och gästerna verkar respektera och uppskatta den energi vi har lagt ner i huset. Det finns många saker där som vi älskar och det är det som gör att det känns hemtrevligt. Vi började hyra ut huset i maj förra året och det har varit uthyrt nästan varje månad sedan dess. Vi trodde att det skulle klinga av på hösten med bokningarna fortsatte komma in, folk flydde undan staden även under de kalla månaderna. Vi har ordnat en stig runt huset där man kan stanna och göra yoga eller sätta sig ner för en fika och lyssna på ljuden från naturen. Stigen leder vidare till en privat uteplats vid sjön.«

nest sovrum med utsikt

sovrum nest vy

vy mot naturen

Enligt recensionerna på Airbnb är kaffebaren särskilt populär.

Björn och Jule hittade en vacker tomt på strax under 1900 kvadratmeter i södra Sverige och landade till slut hos Enkelrum som var en bra match både när det gällde pris och design. Framförallt fastnade de för kommunikationen med arkitekten Andreas Beijer och entreprenören Jörgen Axelson. Paret fick inte plats att förverkliga alla sina idéer i ett Enkelrum, det blev ett T-format hus där två hus av modellen E30 sattes ihop.

»Enkelrum tog över allt pappersarbete och var enkla att nå när vi undrade något, det var viktigt för oss mitt i all omställning och i mitt tillstånd«.   

Det tog tre timmar att lyfta huset på plats över trädtopparna ner på husfundamentet med plintarna och koppla till el, vatten och avlopp. Björns ler stort när han berättar om dagen då Jules fick se deras nybyggda hus på plats för första gången. 

» Att visa henne huset var så känslosamt och hennes reaktion var underbar att se. Hon kunde inte vara med i processen lika mycket så det blev en fin överraskning för henne «

Under julhelgen var Nest obokningsbart. 
”Vi har varit tillsammans under 18 år och detta var första gången vi hade möjlighet att umgås under både jul och nyår. Våra arbetsliv med skift har hållit oss ifrån varandra många högtider. Det här året spenderade vi äntligen en avkopplande lång ledighet i huset. Det var snö och 20 grader kallt, alldeles tyst och stjärnklart, vår bästa julhelg någonsin!” 

nest ingang vipp lampa

bjorn jule

kaffemaskin_nest

Björn och Jules tips för dig som vill hyra ut ett Enkelrum:
Vi tog den högsta försäkringen från Airbnb vilket har fungerat väl. Överdriv inte texten, lämna det till mäklare. En enkel och personlig beskrivning lockar fler gäster. Ett annat tips är att anlita en firma som städar och tvättar mellan bokningarna. Det sparar in på både tid och hälsa. 

The Nest:
Två husmoduler av Enkelrums modell E30 har sammanfogats med en hall och korridor. Totalt är huset 52 kvadratmeter. 

Upplev och boka Enkelrum Nest: enkelrum.se/hus/enkelrum-nest/

Läs mer på parets hemsida: nestsweden.com/

Fotograf: Mathilda Werngren

@mathildaw

Text: Martina Strand