bolundare 30 kvm med träpanel

Bli först med en Bolundare

“Ett bostadshus att räkna med” menar arkitekten Thomas Sandell när han nyligen besökte nyhetsmorgon i TV4 för att prata om Bolundare, det nya attefallshuset på 30 kvm som förväntas bli verklighet under våren 2020. Bolundaren har liksom attefallshuset och friggeboden fått namn från sina politiska förespråkare, Per Bolund, Stefan Attefall och Birgit Friggebo.

Kort om Bolundaren
Bolundaren spås bli attefallshusets efterträdare. Attefallsregeln tillåter sedan 2014 att tomtägare uppför komplementshus, i folkmun kallade attefallshus, på maximalt 25 kvadrat i anslutning till sitt befintliga bostadshus utan att behöva söka bygglov. Istället skickas en bygganmälan till kommunen. 

Regeringen har föreslagit en ändring av attefallsregeln med en ökning från dagens 25 till 30 tillåtna kvadrat. Ändringen föreslås verkställas 1 mars 2020 och debatt och beslut i frågan ska fattas den 15 januari. Till skillnad från dagens attefallshus på 25 kvm är Bolundaren med sina 5 kvm extra tänkt att verkligen göra skillnad för den rådande bostadsbristen. Detta då de större attefallshuset lättare går att tillgänglighetsanpassa med större badrum och samtidigt behålla tillräckligt med yta för alla bekvämligheter.

Det kan komma att bli lättare att bygga

Flera av partierna tycker även att dagens regler om bygganmälan är svåra och tidskrävande adminsistrativt. De vill därför att regeringen också ska utreda ett lagförslag som innebär att den som vill bygga en komplementbyggnad eller komplementbostadshus inte ska behöva göra en bygganmälan.

Bolundare 30 kvm plan

Enkelrums planlösning för Bolundaren på 30 kvm anpassat för bostad.

Väntar du otåligt på 30 kvadrat attefallshus? 
Då är du inte ensam! För dig som vill bli först i grannskapet med din Bolundare vill vi tipsa om att kolla in vår husmodell E30 TG (tillgänglighetsanpassat) som kommer falla inom ramen för den föreslagna regeländringen från 25 till 30 kvadrat attefallshus.

För leverans under våren är det hög tid att börja kika på vilket utförande du önskar och tillsammans med oss förbereda de underlag som krävs för din bygganmälan till kommunen. Läs mer om E30 här!