Vill du bygga ett mysigt sommarhus eller en stuga till fjällsemestern? Det finns en hel del regler för fritidshus som du måste ha koll på när du planerar ditt bygge – från bygglov och detaljplaner till vad du måste göra om du vill börja använda huset som en åretruntbostad. I den här guiden hjälper vi dig att reda ut alla regler för fritidshus, så att du kan känna dig trygg i ditt byggprojekt.
Innehållsförteckning
Regler och bygglov för fritidshus
Enligt Boverket finns ingen tydlig definition av begreppet fritidshus, men enkelt förklarat är det helt enkelt de hus som vi vanligtvis använder som exempelvis sommarhus, torp, fjällstuga, och liknande under en del av året. Huset är avsett för tillfälligt boende och kan variera från enklare stugor till fullt utrustade hus.
Precis som ditt permanenta bostadshus/åretruntboende räknas huset som ett bostadshus, och följer därför till stor del samma byggregler. Att bygga ett nytt fritidshus kräver därför bygglov i de allra flesta fall. Bygglovet säkerställer att byggnaden uppfyller lokala byggnormer och är lämplig för den plats där den ska uppföras. På ett befintligt hus får du dock göra en så kallad attefallstillbyggnad på upp till 15 kvm utan bygglov, men du måste anmäla tillbyggnaden till byggnadsnämnden och invänta startbesked.
Behöver du kanske bara en gäststuga intill ditt befintliga hus?Attefallshus och friggebodar är mindre komplementbyggnader som får byggas utan bygglov under de flesta förutsättningarna. De får dock bara byggas på tomter där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus, det vill säga ditt vanliga hus eller ett fritidshus.
Detaljplanen styr reglerna för ditt fritidshus
Ett bra första steg när du planerar att bygga och söka bygglov för ett fritidshus är att kontrollera om det finns en detaljplan för din tomt. En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som specificerar användningen av mark inom ett visst område, till exempel vilken typ av bebyggelse som är tillåten.
I detaljplanen regleras bland annat var en byggnad får placeras på tomten, hur hög och stor den får vara samt i vissa fall exempelvis också vilka material du får använda. Där finns även info kring om området berörs av till exempel strandskyddet, särskilda miljöbestämmelser eller allmänna tillgänglighetskrav.
Är du intresserad av ett fritidshus? Kontakta oss
Olika regler för åretruntboende och fritidshus
Till stor del gäller som sagt samma byggregler för fritidshus och åretruntboende/permanentboende, men det finns flera undantag. Reglerna för fritidshus är nämligen mindre strikta när det kommer till bland annat isolering, uppvärmning, bostadsutformning, vattenhushållning och tillgänglighetsanpassning. I din bygglovsansökan anger du därför om bygglovet gäller ett fritidshus eller en permanentbostad.
Om du senare vill flytta ut till exempelvis din sommarstuga permanent, det vill säga ändra användningsområde för huset från ett fritidshus till en permanentbostad, kan Byggnadsnämnden i din kommun kräva att du gör vissa ombyggnationer för att byggnaden i stället ska uppfylla kraven för ett permanentboende. Beroende på ändringar kan detta kräva bygglov eller anmälan till kommunen. Om du inte behöver göra några fysiska åtgärder på byggnaden krävs varken bygglov eller anmälan för att använda huset som permanentboende/åretruntboende.
Enkelrums nyckelfärdiga fritidshus är isolerade för åretruntbruk och kan utrustas med de funktioner som du önskar. Om du vill kan vi sköta bygglovsansökan åt dig, eller helt enkelt ge dig de underlag du behöver om du vill göra det själv.
Nya regler för fritidshus
Under 2025 har det inte tillkommit några nya regler för fritidshus, men under de senaste decennierna har det kommit en del nya regler/uppdaterade lagar som påverkar byggandet av både fritidshus och komplementbyggnader. Det gäller bland annat strandskyddsreformen, skärpta krav på energieffektivitet, bygglovsbefriade installationer av solceller, och möjligheten att bygga attefallshus på upp till 30 kvm utan bygglov.
Lagändringar kan i vissa fall påverka både befintliga och nya byggnader. Det är därför viktigt att du som husägare håller dig uppdaterad kring alla nya regler för fritidshus, särskilt när du funderar på att bygga nytt. Ett väldigt enkelt sätt att säkerställa att ditt hus uppfyller kraven på bland annat energieffektivitet och isolering är att i stället välja ett nyckelfärdigt fritidshus från Enkelrum.
Vi hjälper dig hela vägen från första idé och bygglovsansökan till att ditt färdiga Enkelrum lyfts på plats och du kan flytta in.
Vanliga frågor om regler för fritidshus
Krävs bygglov för fritidshus?
Ja, i de allra flesta fall krävs bygglov för att bygga ett nytt fritidshus. Du kan dock få göra vissa tillbyggnader på ett befintligt hus utan bygglov. Kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun vilka specifika regler och lokala krav som du måste ta hänsyn till.
Hur skiljer sig reglerna för fritidshus och ett åretruntboende?
Reglerna för fritidshus och åretruntboende är till stor del lika, men det finns även flera undantag. Reglerna för ett åretruntboende är striktare när det gäller bland annat isolering, uppvärmning och tillgänglighetsanpassning.
Får man bo i sitt fritidshus året runt?
Ja, du kan välja att flytta till ditt fritidshus för att bo där permanent. Byggnadsnämnden kan kräva att man gör anpassningar i det fall huset inte redan uppnår kraven på permanentboende, till exempel när det kommer till krav på tillgänglighet eller energihushållning. Det betyder att man kan behöva utföra vissa åtgärder på huset och få bygglov på dessa när man flyttar in permanent. Vid anpassningar finns speciella regler som gäller vid ändring av en byggnad, och hänsyn tas till det befintliga husets förutsättningar samt ändringens omfattning, och byggnadens värden ska tillvaratas. Kravnivån är alltså inte alltid densamma som för en nybyggnation, utan bestäms utifrån huset och den aktuella åtgärden.
Finns det några nya regler för fritidshus 2025?
Nej, det har inte tillkommit några nya regler för fritidshus 2025. Som husägare är det är dock alltid viktigt att hålla kolla på både lagändringar och nya lokala regler som berör just din tomt eller kommun.
Skriv in din e-post för att ladda ner vår katalog, vi skickar
Mångsysslarens hemmakontor - S34
När Jacob behövde ett hemmakontor blev ett sadeltakshus från Enkelrum lösningen. För en egenföretagare och arbetsterapeut lämnar ett S34 plats för både skrivbord, lager, träningsredskap, mottagningsrum och toalett. Vid behov kan huset agera gästhus, och på sikt ett tillhåll för familjens yngre medlemmar.
På en oexploaterad ö i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt. ’Jag har haft en längtan att komma ut i orörd natur och ville att det här skulle vara ett hus där man kan leva lite enklare och koppla av. Vi har börjat med lite odling och vill i framtiden ha växthus och biodling och gå mot självförsörjande’.
Trånga ytor i stan gjorde att Sofia och Mattias löste sin familjesituation på ett ganska unikt sätt. Nu är de och alla barn titt som tätt i det gemensamma fritidsboendet på Djurö utanför Stockholm.
Till tomten belägen i västgötska skogarna valde familjen ett Enkelrum som går i naturens tecken. Med ytterpanel i sibirisk lärk, fönster i specialutförandet furulasyr och innerväggar klädda i plywood ville familjen sätta sin egen prägel på fritidshuset som inrymmer både badrum, kök och sovplatser för hela familjen.
Keramikern Emma hyr ut sitt attefallshus på Österlen i samband med sina keramikkurser. Gammalt mötte nytt när Enkelrummet lyftes på plats bredvid den klassiska Skånelängan som redan fanns på platsen.
Det började hemma i köket för 15 år sedan och idag har Stina Wallenbeck och hennes familj ett eget produktionskök på tomten som omsätter en halv miljon. I ett Attefallshus i Varberg produceras nu 2500 kilo müsli varje år.
’När jag går in i ateljén känns det väldigt lugnt. Det är ett andrum. Jag har ett ganska intensivt jobb och reser mycket så för mig är det här en oas. Här inne har jag inga datorer och inga jobbgrejer, den här platsen ska vara ren. Ibland går jag ut hit bara för att vara och tanka energi eller för att göra yoga.’
På en oexploaterad ö i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt. ’Jag har haft en längtan att komma ut i orörd natur och ville att det här skulle vara ett hus där man kan leva lite enklare och koppla av. Vi har börjat med lite odling och vill i framtiden ha växthus och biodling och gå mot självförsörjande’.
Poolhuset från Enkelrum anpassades med en dubbeldörr i fronten och extra många vädringsfönster bak – allt för att göra den fantastiska utsikten rättvisa. Förutom omklädningsrum och relaxdel har poolhuset en härligt bastudel där paret kan sitta och filosofera och se segelbåtarna glida förbi i fjärden nedanför.
Idag är hon inne på sitt fjärde år med Enkelrum. Hon gläds åt att ha sin vinterbonade verkstad på nära håll. Det är bara att springa de åtta metrarna över gräsmattan när hon får en idé som måste prövas genast. I Enkelrummet väntar provdockan…
En höstdag kom E15 och lyftes på plats med mobilkran. Veckan efter började det inredas och några dagar senare var det dags för inflyttning. Kristina tycker det är fantastiskt skönt att komma bort från huset och kunna gå in på sitt egna kontor där allt har sin plats. När dagen är slut så låser hon och går ”hem”…
Bostadsutvecklingsföretaget Bonava önskade sig en inbjudande visningsbod för möten med konsumenter och investerare. Den skulle stå i perioder på deras olika byggarbetsplatser. Ett flyttbart Enkelrum som målades i Bonavas egen kulör blev lösningen. För projektet utvecklades en speciell lyftanordning som byggdes in i konstruktionen och gjorde boden till det mest mobila Enkelrummet hittills.
Lagom till sommaren anlände bastuhuset till Skåne. Kunden valde Enkelrums färdiga bastupaket med kvalitetsartiklar från Exacta, och gjorde huset personligt med panoramafönster i bastun med vy över havet. En relaxdel för avkopplande hemmaspa och omklädning för dopp i badet utanför.
Den norske författaren Björn blev less på resvägar i oväder. Istället bestämde han sig för ett E10 i trädgården. Skrivstugan reste nyckelfärdig på en trailer hela vägen från Göteborg till nordligaste Stavanger…