På plats i snickerierna

På plats i snickerierna

Snickeriet i Åkersberga har olika stationer för varje del av produktionskedjan. Snickaren, rörmokaren och elektrikern är där på heltid medan andra hantverkare, som mattsättaren, kommer med jämna mellanrum. De har också ett hyvleri där all panel till husen hyvlas, målas och behandlas enligt kundens önskemål.

Hjärtat av produktionen i Åkersberga är två tält i fuktsäker miljö där upp till tre hus kan färdigställas samtidigt både exteriört och interiört. Husen kräver att byggas i en miljö som står emot fukt och samtidigt imiterar ett utomhusklimat. Visst utgår varje hus från en ritning och oftast från någon av Enkelrums färdiga modeller. Men de byggs alla för hand av individer och får en egen identitet oavsett om det kommer från Teds snickeri i Åkersberga eller Cristians i Kållered i Göteborg.

Ted och Jörgen diskuterar aktuella konstruktioner på plats i snickeriet i Åkersberga. Huset på bilden är hustypen E20, ett Attefallshus om 20 kvadratmeter. Kunder som har beställt speciallösningar kommer också hit ibland för att följa husbygget och prata lösningar.

Ted är ansvarig för snickeriet i Stockholm. Tidigare var byggandet en hobby och efter 20 år som datakonsult bytte han bana och hamnade på Enkelrum.

”Till en början var det designen som tilltalade mig, det fanns ingen i Sverige som hade något liknande. Dessutom tar Jörgen allt på största allvar och ser till att konceptet kring Enkelrummen hela tiden utvecklas. Vi är ett team, Jörgen tänker utveckling och jag tänker kvalité och kontinuerliga förbättringar”, berättar Ted.

Jörgen och Ted insåg snabbt att de skulle kunna ha ett bra samarbete. först byggdes en prototyp-stuga från Claes ritningar och produkten växte enligt principen ”trial and error” där misstagen utvecklade konstruktionen. Husen byggdes i små tält eller under bar himmel och med tiden växte produktionen och med den Teds arbetsstyrka. Många av de som jobbar på produktionen har varit med från början och varit en del i utvecklingen av husen.

”Hantverket och den fysiska skapelsen är den största drivkraften. Att få vara med och bygga något gediget, konkret och med substans. Varje stuga är unik, det är faktiskt så i nästan alla fall. Vi har standardlösningar, men de flesta hus anpassas till ägarna på något sätt. Alla som jobbar på snickeriet tycker det är kul med en arbetsplats där man varje dag får ta del av nya utmaningar”, säger Ted engagerat.

Lokaltillverkat – ett slitet uttryck

”Rent generellt tycker många att det känns bra att husen byggs i Sverige med antydan på att man inte kan bygga hus i utlandet vilket inte stämmer”, menar Jörgen. ”Jag har respekt för att de bygger utmärkt utomlands. Många av hantverkarna i de svenska snickerierna tillhör alla möjliga nationaliteter. Den stora skillnaden är att vi genom alla år har kunnat kontrollera minsta detalj på djupet plus att vi har en god relation och tät kommunikation med våra hantverkare. Därför ser vi en stor fördel i att ha nära till våra snickerier.

”Det är ofta någon väljer en helt egen kulör på fasaden, ändrar något fönster eller lägger till eller tar bort en innervägg från de husen vi visar kunden från början. Det är ju alltid en ny tomt och nya människor som ska trivas i huset. Många vill ha en bastu och det går att integrera i alla modeller”, säger Fanny Westin, som jobbar som arkitekt och projektledare på företaget. ”Som arkitekt är det lärorikt att jobba nära produktionen där alla justeringar och ändringar går smidigt och snabbt”.

Fanny har en utbildning i inredningsarkitektur från Milano och spenderar mycket tid i rollen som bollplank för kunderna i utformningen av stort och smått. Hon ritar och optimerar huslösningar, både inom standardsortimentet och för specialbeställningar. Dessutom projektleder hon byggprocessen, bygganmälan och bygglov när det behövs, något som kan vara både krångligt och tidskrävande att ordna helt på egen hand.

Läs mer: Frågor&Svar/Attefallshus/Regler/

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Läs fler inlägg

visningshus 30 till salu

Visningshus till salu!

Ett Attefallshus på 30 kvadrat som använts som vårt visningshus i Stockholm finns nu till salu i Åkersberga. Huset byggdes

bastuhus oland blev en drom

Bastuhus på det finska viset

Paret från Kungsholmen i Stockholm hade länge gått och funderat på något som ytterligare kunde bidra till ökat lugnt på

vackert attefallshus med sadeltak

Mångsysslarens hemmakontor - S34

När Jacob behövde ett hemmakontor blev ett sadeltakshus från Enkelrum lösningen. För en egenföretagare och arbetsterapeut lämnar ett S34 plats för både skrivbord, lager, träningsredskap, mottagningsrum och toalett. Vid behov kan huset agera gästhus, och på sikt ett tillhåll för familjens yngre medlemmar.

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E34

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

attefallshus med sadeltak blickar ut över landskapet

Lofthuset med utsikt - S25

Familjen fastnade för ett lofthus från Enkelrum med de karaktäristiska fönsterpartierna placerade på gaveln. Huset med havsutsikt inrymmer badrum och sovloft för gäster. För att få Enkelrummet att linjera med huvudhuset anpassades ytterfasaden med lockpanel som målades i familjens egen valda kulör, och taket försågs med ett handvalmat aluzinktak.

E34 med utsikt over kullarna

Familjen och friluftshuset - E34

Till tomten belägen i västgötska skogarna valde familjen ett Enkelrum som går i naturens tecken. Med ytterpanel i sibirisk lärk, fönster i specialutförandet furulasyr och innerväggar klädda i plywood ville familjen sätta sin egen prägel på fritidshuset som inrymmer både badrum, kök och sovplatser för hela familjen.

Fritidshus med bastu

Bastuhus på det finska viset - E34

Invigningen av bastuhuset på Öland skedde sommaren 2018 då Marjuts bror och svägerska från Finland kom och hälsade på. Att kombinera gäststuga med bastu är i Finland snarare regel än undantag och enligt Marjut köper alla i Finland bastu innan de köper bostadshuset….

stina och muslihuset

Stina och müslihuset - E25

Det började hemma i köket för 15 år sedan och idag har Stina Wallenbeck och hennes familj ett eget produktionskök på tomten som omsätter en halv miljon. I ett Attefallshus i Varberg produceras nu 2500 kilo müsli varje år.

Anneli ateljen

Anne-Li och ateljén - E25 Loft

I ett rött Attefallshus med loft på Värmdö skapade sig Anne-Li en plats dit hon kunde gå för målning, kreativitet och kontemplation. Det blev den ateljé hon alltid drömt om.
“Alla borde få ha ett sånt ställe, det är så otroligt mycket värt att få ha sitt eget space, oavsett varför man vill gå undan’ säger hon…

nyckelfärdiga fritidshus i hållbara trä material

Familjen och skärgårdshuset - E20

På en fram till nyligen oexploaterad ö mitt i Stockholms skärgård hittade familjen Carendi sin drömtomt, det enda som saknades var ett prisvärt hus. Något som enkelt löstes med två hus från Enkelrum. För att inrymma hela familjen beslutade sig Isabel och Anders för ett fritidshus och ett attefallshus, som binds samman med ett inbjudande trädäck mellan bergsknallarna.

poolhus från enkelrum upplyst natt

Poolhuset med havsutsikt - E20

Poolhuset från Enkelrum anpassades med en dubbeldörr i fronten och extra många vädringsfönster bak – allt för att göra den fantastiska utsikten rättvisa. Förutom omklädningsrum och relaxdel har poolhuset en härligt bastudel där paret kan sitta och filosofera och se segelbåtarna glida förbi i fjärden nedanför.

Anna staende framfor sin atelje

Anna och syateljén - E15G

Idag är hon inne på sitt fjärde år med Enkelrum. Hon gläds åt att ha sin vinterbonade verkstad på nära håll. Det är bara att springa de åtta metrarna över gräsmattan när hon får en idé som måste prövas genast. I Enkelrummet väntar provdockan…

E15 kontor vår

Kristina och kontoret - E15

En höstdag kom E15 och lyftes på plats med mobilkran. Veckan efter började det inredas och några dagar senare var det dags för inflyttning. Kristina tycker det är fantastiskt skönt att komma bort från huset och kunna gå in på sitt egna kontor där allt har sin plats. När dagen är slut så låser hon och går ”hem”…

bonava visningsbod E15

Bonava visningsbod - E15

Bostadsutvecklingsföretaget Bonava önskade sig en inbjudande visningsbod för möten med konsumenter och investerare. Den skulle stå i perioder på deras olika byggarbetsplatser. Ett flyttbart Enkelrum som målades i Bonavas egen kulör blev lösningen. För projektet utvecklades en speciell lyftanordning som byggdes in i konstruktionen och gjorde boden till det mest mobila Enkelrummet hittills.

bastuhus med utsikt

Bastuhuset vid vattnet - E15

Strax innan jul för snart tre år sedan anlände Rickards bastuhus. Han valde Enkelrums färdiga bastupaketet med kvalitetsartiklar från Exacta, och gjorde huset personligt med extra glasdörrar i fronten. En enkeldörr till bastun för snabba dopp under kalla årstider, och en dubbeldörr till relaxdelen för att öppna upp under varma sommarkvällar.

bjorn och skrivstugan

Björn och skrivstugan - E10

Den norske författaren Björn blev less på resvägar i oväder. Istället bestämde han sig för ett E10 i trädgården. Skrivstugan reste nyckelfärdig på en trailer hela vägen från Göteborg till nordligaste Stavanger…